Utorak, 16 travnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOVanja Batošić: Posebno sam dirnuta sugrađanima koji su i sami zgroženi drugačijim...

Vanja Batošić: Posebno sam dirnuta sugrađanima koji su i sami zgroženi drugačijim tretmanom prema “velikima”

Gotovo da nema medija koji nije prenio bizarno iskustvo makarske poduzetnice Vanje Batošić, vlasnice kozmetičkog salona “Beauty by Vanja”, koja je dobila kaznu od 2654 eura zbog razlike u cijeni nastale konverzijom – od svega 4 centa. Da kaznu ne namjerava platiti rekla je u izjavi RTL-u, koji je izvijestio i da je Hrvatski inspektorat do sada, inače, napravio 1400 nadzora i izdao 272 kazne ukupnog iznosa većeg od 450 tisuća eura zbog neopravdanog povećanje cijena nakon uvođenja eura.

Tri dana nakon što se podigla prašina s njezinom pričom Vanja kaže kako stalno dobiva podršku od poznatih i nepoznatih, kako uživo, tako i na društvenim mrežama.

– Posebno sam dirnuta mojim dragim sugrađanima, Makarkama i Makaranima, koji me zaustavljaju na ulici zgroženi državnim beskrupuloznim kažnjavanjem obrtnika i malih poduzetnika, dok u isto vrijeme imaju različiti tretman prema bankama, državnim poduzećima i velikim centrima, koji ne zaokružuju cente, nego su jako podigli cijene i pristojbe. Ispričali su mi bezbroj primjera…, kazuje nam Vanja.

Dodat će kako je jako zahvalna svim sugrađanima na podršci. – Lijepo se osjećati dijelom bliske zajednice, kaže Vanja.

– Kolege iz Glasa poduzetnika, koji su me i nagovorili da ispričam svoj slučaj RTL televiziji, tvrde da će sve prijave protiv nas, malih poduzetnika, pasti na sudu, jer nisu utemeljene na zakonu. U kapitalizmu nitko, osim vlasnika firme, nema pravo određivati cijene! Oni su mi ponudili i pravnu pomoć, ali ja sam prigovor već bila poslala, ispričala nam je makarska poduzetnica koja u 43 godine, kako kaže, nije dobila nijednu jedinu kaznu.

Kaže kako nije problem u inspektorici koja je, po njezinim riječima, bila jako ljubazna i korektna.

– Ona je radila po uputama dobivenim od svojih nadređenih. Do kraja razgovora bila sam sigurna da se radi samo o opomeni i odmah sam pristala ispraviti cjenik, jer moja namjera nije bila poskupljenje, nego zaokruživanje cijena da izbjegnemo cente. Kompletan cjenik u eurima je, u odnosu na 31.12.2022., u minusu za 21€. Ali snižavanje cijena nije ovom nazoru bilo interesantno.

Na moje izričito pitanje da li ću dobiti opomenu, inspektorica mi je odgovorila da za to nema mogućnost i da mora kazniti mene i firmu po 10 tisuća kuna, dakle ukupno 20 tisuća kuna. Šokiranu, tješila me da se mogu žaliti na kaznu u roku od sedam dana, ispričala nam je vlasnica kozmetičkog salona koja bi trebala napraviti preko 330 tretmana uređivanja obrva da bi uplatila kaznu na račun države.

M.D./foto RTL

- Oglas -