Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKUvodi se nacionalna naknada od 800 kuna - evo tko će sve...

Uvodi se nacionalna naknada od 800 kuna – evo tko će sve na nju imati pravo

Procjenjuje da u Hrvatskoj oko 60.000 starijih od 65 godina nije ispunilo minimalne uvjete za ostvarenje prava na mirovinu, novi institut tzv. nacionalne mirovine trebao bi biti nova socijalna mjera koja će na snagu stupiti s prvim danom 2021.

Mjesečni iznos ove nacionalne naknade bio bi 800 kuna po korisniku, pod osnovnim uvjetom da je hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života s prebivalištem na području RH i to neprekidno 20 godina prije podnošenja zahtjeva. Prijedlog zakona propisuje i ostale kriterije pa tako i imovinski cenzus u kojem stoji da “da korisniku i/ili članovima kućanstva prihod ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva, mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije”.

Uz to, nacionalnu naknadu neće moći primati oni kojima je odobrena i ona zajamčena minimalna socijalna, kao ni osobe kojima je priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi. Na novu naknadu neće moći računati ni oni koji su sklopili ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju – piše Poslovni dnevnik, a cijeli članak možete pročitati ovdje.

M.D. / Foto: D. Antonini

- Oglas -