Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKA"Utukli" 30 tisuća eura u pedijatrijsku ambulantu koja se ne koristi jer...

“Utukli” 30 tisuća eura u pedijatrijsku ambulantu koja se ne koristi jer kod jače kiše popliva u vodi

Oko 225 tisuća kuna stajalo je, bez namještaja, uređenje pedijatrijske ambulante u makarskom Domu zdravlja, u prostoru nekadašnje ordinacije dr.Branka Glušca. Taj je posao završen još u rujnu 2021.godine. Međutim, pet mjeseci nakon toga pedijatrica dr.Nevena Čović, kojoj je ova ambulanta namijenjena, nije uselila te i dalje dijeli ordinaciju s kolegicom dr.Zlatom Đedović Husović.

Razlog je to što ambulanta prokišnjava. Kada padne jača kiša, voda zna curiti po cijeloj prostoriji i kao takva je, jasno, neupotrebljiva. Unatoč tome što je u nju “utučeno” oko 30 tisuća eura, i to bez namještaja! Da stvar bude tragičnija po zaboravljeni makarski Dom zdravlja, status quo traje pet mjeseci. Pet mjeseci nitko nije ništa napravio po pitanju sanacije ovog problema, a kako kaže dr.Marko Rađa, ravnatelj županijskog Doma zdravlja, problem je u – žlijebu.

– Gurla na krovu je stara i nikad mijenjana te je popustila, tako da smo imali situaciju da se stvorila vlaga oko prozora u prvoj sobi te je bilo vode i po podu. Dok ne procuri negdje, ne zna se za problem. Tako da moramo staviti skelu do vrha zgrade i drugačiji žlijeb postaviti, kazao je Rađa.

Dodaje kako se problem cjelovito može riješiti tek sanacijom krova.

– Problem krova je stari problem. Zgrada je velika i trebalo bi to pitanje riješiti, ali to bi stajalo sigurno 1,5 milijun kuna, tako da nije mali zahvat, veli ravnatelj županijskog Doma zdravlja.

Na pitanje zašto se nije rješavalo pitanje krova prije investiranja u druge stavke, poput fasade ili dijalize, kazao je kako se uvijek ulaže negdje drugo.

A saniranje štete kako bi se pedijatrija napokon osposobila?

– Da, morat ćemo postaviti skelu i to riješiti, ali znate, uvijek je pitanje novca, kazao je.

Zanimalo nas je radi li se o nekom većem iznosu koji bi tražio sastanak Upravnog vijeća, no prema riječima Rađe procjena je u rasponu od 100 do 200 tisuća kuna, pa bi on mogao samostalno naručiti radove.

Kako bilo, ordinacija je tip top uređena; na rušenja i demontaže otišlo je oko 36 tisuća kuna, na zidarske radove cca 24 tisuće, na klimatizaciju oko 18,5, na elektroinstalacije skoro 21 tisuća, a za oko su nam zapeli tzv.ostali radovi koji premašuju 79 tisuća kuna!

Dakako da nas je zanimalo hoće li se pod morati mijenjati zbog vlage. Rađa je to demantirao kazavši kako takve štete nema.

Zašto se ovoliko dugo poteže problem koji uistinu ne izgleda kao ozbiljniji zahvat, pitanje je na koje nećemo nuditi odgovor. No da se na ovo recentno upozoravalo, jest.

Nismo uspjeli doznati je li Grad Makarska upoznat s problemom i jesu li intervenirali, no sasvim slučajno doznajemo da breljanski načelnik Stipe Ursić jest. Potvrdio nam je kako je upozorio Županiju. – Rečeno mi je kako će se postaviti skela i riješiti to, kazao je Ursić.

Nadalje nas je zanimalo je li uprava Doma zdravlja na vrijeme bila upoznata s problemom vlaženja i curenja vode.

Dr.Branko Glušac, estetski kirurg koji je do prije tri godine bio u zakupu baš u tom prostoru, kategorički kaže da – jest.

– Kako nisu znali! Pa prije desetak godina mi je sve poplivalo, i meni i dr.Šariću ispod! Na balkonu južno od moje ambulante bio se stvorio pravi bazen, vaterpolo si mogao tamo igrati. Uništilo mi je zidove, sve sam morao gletovati i piturati. Uništilo je linoleum, pa sam i to mijenjao i stavio pločice, a morao sam kupovati i novi instrumentarij. I to sve o svom trošku. Ni kune mi nisu priznali, iako je to zgrada Županije., a ja sam bio u zakupu. Bili su mi rekli da sam morao ostaviti to tako i čekati natječaj i Upravno vijeće. Da sam čekao njih, čekao bih dvije godine, a ja dotle moram raditi, pa sam sam uložio novac i uredio ambulantu. Dr.Šariću su bili sanirali.

A da je problem krova star, pa to se zna. Trebali su prvo sanirati krov, a ne mijenjati prozore. Bacili su stare prozore koji su bili super kvalitetni, a stavili ove plastične. Prozore je trebalo samo uštimati da dihtaju, a nije trebalo ići na izmjenu otvora. I svaki taj posao je na kraju koštao višestruko više od normalnog, pa na sanaciju terace je otišlo pet puta u odnosu na stvarnu cijenu!, ispričao nam je Glušac dodajući kako se i nakon njihove sanacije ponavljalo vlaženje zidova.

– Kažem vam, najprije je trebalo riješiti krov, a ne malo tamo, malo vamo sanirati, i ne riješiti problem, dodat će.

Iznenadio se kad smo mu rekli da je ambulanta preuređena.

– Pa što su ju preuređivali kad sam ja sve uredio?! Čak sam im i klime ostavio, nisam ih bio demontirao, kazao je Glušac.

Ambulanta je, inače, nakon njegova odlaska neko vrijeme služila za dežurstva, međutim, ne dugo jer je bila u očajnom stanju. Uistinu je stoga nevjerojatno da se napokon uredila, međutim, nitko od odgovornih ne mari za ono osnovno zbog čega je i uređivana – njezinu namjenu.

Pedijatricu Nevenu Čović pitali smo zna li ona kao korisnica prostora kad bi mogla useliti, no rekla nam je ne bi željela komentirati tu priču. – Najavljena je skora sanacija, a za ostalo je najbolje da se obratite upravi Doma zdravlja, kratko je kazala.

Ivona Ćirak /foto I.Ćirak

- Oglas -