Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaUSPJEŠNA AKCIJA HGSS-A Izgubljenu Čehinju tražili helikopter i dvije zemaljske ekipe

USPJEŠNA AKCIJA HGSS-A Izgubljenu Čehinju tražili helikopter i dvije zemaljske ekipe

Akcija potrage HGSS-a za nestalom češkom državljankom na području Općine Gradac okončana je uspješno, javljaju iz stanice Makarska na svom Facebook profilu.

Dana 02.07.2020. u 11:10 sati, preko Centra 112, a na dežurni broj HGSS stanice Makarska stigla je dojava zabrinutog supruga Češke državljanke. Naime, supruga i on su planinarili na vrh Sv. Paškal iznad Općine Gradac, međutim, zbog bolova u koljenu, on nije mogao nastaviti dalje pa je supruga odlučila krenuti sama.

Prilikom povratka s vrha, Češka državljanka izgubila je orijentaciju te više nije mogla pronaći markaciju na putu do mjesta Gradac. Da nesreća bude veća, izgubila je i signal na mobilnom uređaju, te je muž, nakon nekoliko neuspješnih poziva, odlučio pozvati HGSS.

Odmah po dojavi pokrenuta je standardna procedura potražne akcije i sve opcije lociranja mobilnog signala unesrećene osobe. Istovremeno je odlučeno da se dvije zemaljske ekipe upute iz dva smjera prema vrhu Sv. Paškal te da se podigne helikopter HRZ-a s dežurnim letačima spašavateljima iz Splita.
U 13:35 sati helikopter HRZ-a s posadom, letači spašavatelji te troje makarskih spašavatelja otišli su u potragu iznad mjesta Gradac.

U isto vrijeme,zajedno sa pripadnicima MUP-a tj. PP Makarska i operatera Centra 112 pokušavali smo dobiti lokaciju mobilnog uređaja, no to nije urodilo plodom jer je mobilni uređaj unesrećene osobe bio spojen na bosansko hrecegovačku mobilnu mrežu.

U međuvremenu, unesrećena se javila mužu te smo uspjeli stupiti s njom u kontakt, pobliže odredili lokaciju te uputili helikopter zajedno s posadom i pripadnicima HGSS-a koji su je u 14:58 sati locirali iz zraka. Helikoper je spušten u blizini unesrećene osobe te je u pratnji spašavatelja ukrcana i dovedena do priručnog heliodroma Osejava u Makarskoj.

Još jednom je pokazana dobra suradnja i sinergija svih žurnih službi na terenu. Moramo istaknuti vrlo dobru suradnju s posadom HRZ-a te im se ovim putem i zahvaljujemo.

U akciji je sudjelovalo 12 pripadnika stanice Makarska, dvoje pripadnika HGSS stanice Dubrovnik, te po jedan pripadnih HGSS stanice Novska, Split, Delnice i Koprivnica – javlja HGSS.
M. D. /foto HGSS

- Oglas -