Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAUrušen zapadni ulaz na budući arheopark, ako se ne sanira cijeli zid,...

Urušen zapadni ulaz na budući arheopark, ako se ne sanira cijeli zid, može pasti na šetnicu

Koncem siječnja došlo je do oštećenja zapadnog ulaza na plato na Sv.Petru odnosno budući arheološki park, a zbog opasnosti da bi se zid mogao urušiti s te je strane postavljena zaštitna ograda i traka s upozorenjem komunalnog redarstva Grada Makarska.

Kako nam kaže Marinko Tomasović, ravnatelj Gradskog muzeja, dojavu o oštećenju dobio je od komunalnih redara te je obavijestio konzervatore u Splitu.

– Odmah su poslali dopis Gradu i Gradskom muzeju da je nužno postaviti ogradu odnosno privremeno zatvoriti prolaz. Cijeli taj zid, na potezu od zapadnog do istočnog ulaza, treba sanirati, a po pravilima struke naložen je i arheološki nadzor. Naime, iako je zid podignut negdje u 17.stoljeću, radi se o kamenju iz antike.

Dakle nije potrebno sanirati samo taj oštećeni ulaz nego zid u cijeloj dužini, a taj je zid naknadno probijan, krpan i nadograđivan te je došlo vrijeme za temeljitu sanaciju. S obzirom da korijenje borova potiskuje zid, s vremenom sve bi moglo pasti po šetnici, objasnio nam je Tomasović.

Postupak uvođenja u posao izvođača koji će raditi sanaciju je na Gradu Makarska, pa nam Tomasović o izboru izvođača, predviđenoj dinamici i troškovima nije mogao ništa reći.

Ivona Ćirak /foto I.Ć.

- Oglas -