Utorak, 28 studenoga, 2023
NaslovnicaMAKARSKAUREĐENJE GRADSKE JEZGRE Ugostitelju ulažu primjedbe 5 do 12: "Nismo znali što...

UREĐENJE GRADSKE JEZGRE Ugostitelju ulažu primjedbe 5 do 12: “Nismo znali što se sprema”

Danas je održan sastanak Udruženja obrtnika Makarske rivijere na kojemu je jedina točka dnevnog reda bilo očitovanje na Odluku o postavljanju oznaka, uređaja i urbane opreme na području kulturno-povijesne cjeline grada Makarska. Kako nam je rekla Sandra Talaja Rusendić, tajnica udruženja, njihov ih statut obvezuje da zastupaju i štite interese svojih članova prema tijelima jedinica lokalne samouprave.

– Kako pri Udruženju obrtnika Makarske rivijere postoji i djeluje Ceh za ugostiteljstvo i turizam, objavljen je javni poziv za zbor ceha ugostitelja koji čine svi članovi ceha. Okupljeni ugostitelji objedinili su i saželi svoje svoje primjedbe i prijedloge na rečenu odluku, a objedinjeni komentari bit će objavljeni na online savjetovanju te će javnost biti upoznata s njima. U svakom slučaju, iz reakcija ugostitelja će biti vrlo razvidno kakav je stav o prijedlogu odluke, rekla je u ime obrtnika tajnica udruženja.

Dodala je kako se generalno da zaključiti da ugostitelji odnosno obrtnici više preferiraju model “face to face” komunikaciju i nisu vični ni skloni korištenju modernih tehnologija. Također, kako je dodala, nisu skloni javnom iznošenju svojeg mišljenja koje iziskuje forma javnog savjetovanja.

Zanimalo nas je je li, i kad je održan sastanak uživo. Talaja Rusendić nam je potvrdila da je sastanak bio još u prosincu prošle godine. – Tad smo od strane Grada samo bili izviješteni o tijeku procedure, a sama odluka je još uvijek bila u izradi, rekla nam je tajnica udruženja.

Sastanak je održan na inicijativu udruženja, a je li kasnije iniciran neki novi, nakon što je odluka objavljena, nismo dobili potvrdu. Svakako je znakovito da su se u udruženju okupili oko ovoga doslovno u “pet do 12”; javno savjetovanje, naime, završava 19.ožujka, što znači za svega dva dana.

Vjerojatno je razlog tome činjenica da jedan dio obrtnika nije niti pogledao odluku te stoga niti ne znaju što ih čeka, a drugi su gledali kako će se postaviti kolege. Primjerice, nijedan ugostiteljski objekt na Kačićevom trgu ili pak Hrpini neće moći svoje stolove postavljati na drvenom podestu koji im je do sada omogućavao širenje štekata; štekati će sada biti znatno manji na ovim lokacijama. Dosta pitanja nameće se oko tendi i njihovih vizura, a za pretpostaviti je da ni eliminacija tzv.staklenika i nadstrešnica neće biti prihvaćeno objeručke kako je dala naslutiti dogradonačelnica Antonia Radić Brkan koja je do sada u više navrata ponovila kako uživaju veliku podršku i razumijevanje obrtnika.

Naime, nakon objave najnovijeg članka u kojemu zamjenica ističe kako će neki ugostitelji čak i prije isteka roka rado mijenjati tende te kako su i, primjerice, restoran Basta bar te pivnica Hops suglasni s uklanjanjem skupo plaćenih i friško postavljenih nadstrešnica, kontaktirali su nas pojedini ugostitelji tvrdeći kako podržavaju samu ideju, ali ne sve detalje te da ih muče neki aspekti odluke. Najavljivan je čak i demanti, ali ga nismo dobili.

Kako bilo, očito je da ugostitelji imaju dosta pitanja i dio je zabrinut za isplativost poslovanja pod novim okolnostima, no većina njih odlučila je po svoj prilici istupati isključivo pod “zastavom” udruženja. Nekoliko kontaktiranih nam je sugeriralo da se javimo nekome tko ima više informacija, da bi nas na kraju uputili na Igora Joskića, inicijatora sastanka u zgradi Grada na ovu temu.

Joskić, inače voditelj Pivnice Pivac, ipak je dao kratki komentar kazavši kako će svoj prijedlog staviti u formi komentara u javnom savjetovanju. Isto su pri Udruženju obrtnika, kako nam je ranije rekla Talaja Rusendić, najavili i neki drugi ugostitelji.

– Mogu samo reći da u ovom trenutku nemam dovoljno informacija budući je sastanak kod gradonačelnika i zamjenice, a koji bi trebao rasvijetliti neke detalje odluke, zakazan za 14.travnja. Slažem se da je uređenje gradske rive gorući problem te ga svakako treba riješiti, ali na način da da bude ne samo estetski prihvatljiv nego i funkcionalan, odnosno prilagođen našem podneblju. Važno je da ne onemogući cjelogodišnji rad ugostiteljima. Također je važno naći nekakav model financiranja ili prihvatljive etape u kojima bi se provele promjene jer svaka ta investicija puno košta, kazao nam je Joskić.

Ono što je ugostiteljima nedovoljno jasno, pa čak i onima koji su si dali truda proučiti odluku, jest konačni izgled. To za sada nije definirano, a kako smo zaključili, ugostitelji i obrtnici nisu upoznati s time da se o rješenju neće moći naknadno diskutirati jer se urbana oprema definira natječajem. Natječaj vodi Društvo arhitekata Split i estetsko rješenje koje izabere stručni žiri bit će ono koje će definirati izgled gradske jezgre.

Jedina diskusija bila je moguća tijekom jednomjesečnog trajanja javnog savjetovanja, za koje vrijeme smo, zapravo jedini, vrlo često pisali o ovoj temi. Ono pak završava u nedjelju. Hoće li se moći polemizirati oko nekih dijelova odluke naknadno (i sam sastanak predstavnika ugostitelja s gradonačelnikom, zatražen početkom ožujka, doći će na red tek za mjesec dana, op.a.), nije poznato, ali zamjenica Radić Brkan u više je navrata naglasila kako se radi o “savršeno nesavršenom dokumentu” koji će se tijekom vremena dotjerivati.

Ivona Ćirak/foto M.D.

 

 

- Oglas -