Utorak, 27 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOUPISI U VRTIĆ Priopćenje NLO-a: 'Zahtijevamo da se utvrde svi propusti i...

UPISI U VRTIĆ Priopćenje NLO-a: ‘Zahtijevamo da se utvrde svi propusti i odgovorne osobe’

Nakon jučerašnje konferencije za medije na kojoj je obznanjeno da se poništava Rješenje o upisu u DV Biokovsko zvonce, na adresu naše redakcije stiglo je i priopćenje kojeg potpisuje Nezavisna lista Osejava

Problem koji je nastao zbog nepravovremenog završetka novog dječjeg vrtića Maslina na Zelenki pretvorio su u novi problem oko upisa djece.

Kako doznajemo iz medija, Upravno vijeće dječjeg vrtića Biokovsko Zvonce poništilo je Rješenje o upisu djece za pedagošku godinu 2022./23.Kao razlog navode neusklađenost važećeg Pravilnika o upisu i mjerilima upisa u vrtić s novim Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju koji je na snazi od 28. svibnja ove godine.

S obzirom da novi Zakon u svojim prijelaznim i završnim odredbama u članku 29. navodi da su ustanove predškolskog odgoja dužne uskladiti svoje statute i druge opće akte s odredbama Zakona u roku od šest mjeseci od njegovog stupanja na snagu, što bi u ovom slučaju bilo do 28. 11. 2022., razlog koji je naveden za poništenje rješenja ne drži vodu. Rješenje je trebalo biti doneseno na osnovu važećeg Pravilnika od 25.02.2021., a usklađenje je moglo ići i naknadno, u zakonski propisanom roku.

Prije konferencije za medije bilo je hitnije da Upravno vijeće donese službenu odluku o promjeni roka (Natječaj nije poništen, inače bi sve išlo iz početka) koja bi onda morala biti dostupna na web-u, čime je jasno da je medijsko pokrivanje prioritet u odnosu na poštivanje zakonske legislative.

Zbog pritisaka roditelja neupisane djece doveden je u pitanje kompletan ovogodišnji upis kao i rad Komisije za upis djece u vrtiće i jaslice, za koju je navedeno da je bilo nepravilnosti u radu. Komisija za upis je dužna provoditi upise prema važećem aktu i propust koji je nastao neusklađenjem se može tumačiti prije kao propust Upravnog vijeća da isti uskladi, a ne kao propust Komisije.

Ukoliko se utvrdi da je bilo propusta u radu Komisije pitamo se hoće li ista ta Komisija nanovo pregledavati dokumentaciju ili će se formirati nova. Također nije jasno hoće li se upis vršiti prema važećem pravilniku ili će se donositi novi.

Sve su ovo razlozi za zabrinutost, jer vremena je malo, a roditelji i odgojiteljice dovedene su u ovu dramatičnu situaciju prije svega zbog nepravovremenog završetka dječjeg vrtića Maslina.

Što se tiče dokumentaciju u dijelu koji se odnosi na zaposlenje roditelja, a za čiju su ispravnost odgovorne osobe koje su ih izdale, vrtić sukladno važećem Pravilniku zadržava pravo provjere iste u slučaju osnovane sumnje u njenu vjerodostojnost.

Ukoliko postoje osnovane sumnje u neispravnost pojedinih prijava bilo bi dobro da ovu odredbu Komisija za upis konzumira kako bi konačno roditelji s valjanom dokumentacijom dobili pravo prednosti.

Zbog kontinuiranog produljenja roka za završetak radova na novom vrtiću uvid u ugovornu dokumentaciju zajedno s pripadajućim aneksima od Grada smo zatražili još 30. ožujka, međutim na naš upit do današnjeg dana nije nam odgovoreno. Ostajemo zakinuti za informacije u čiji uvid imamo zakonsko pravo.

Korektan potez Grada s obzirom na propust rokova završetka vrtića bio bi roditeljima omogućiti naknadu koja bi im pomogla u snalaženju u novonastaloj situaciji za koju je upravo Grad i odgovoran. To je moguće uvođenjem mjere koja je ukinuta ili neke druge, ali je svakako važno da Grad preuzme odgovornost za toliki broj neupisane djece i svoju nemogućnost da se brine o potrebama svojih građana-roditelja.

Za kraj, iskreno suosjećamo s roditeljima neupisane djece i nadamo se što skorijem otvorenju novog vrtića i stavljanju ove neugodne situacije iza nas.

Od odgovornih zahtijevamo da se utvrde svi propusti i odgovorne osobe kako bi u budućnosti izbjegli ovakve situacije – stoji u priopćenju Nezavisne liste Osejava.

- Oglas -