Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAUnatoč zatvorenim vratima najvećih hotela: U Makarskoj tijekom blagdana ostvareno više noćenja...

Unatoč zatvorenim vratima najvećih hotela: U Makarskoj tijekom blagdana ostvareno više noćenja od prethodne godine

Odlične rezultate i turističke trendove iz prošle godine potvrđuje i turistički promet ostvaren tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana – objavili su danas iz Turističke zajednice grada Makarske.

Naime, u razdoblju od 23. prosinca 2022. do 8. siječnja 2023. u Makarskoj je boravilo gotovo 1.600 turista koji su ostvarili 6.546 noćenja što u odnosu na blagdane 2021./2022. predstavlja minimalan rast od 0,06 posto u noćenjima. No uzimajući u obzir da za razliku od 2022. za doček 2023. nisu bila otvorena dva velika Makarska hotela (Valamar Meteor hotel i hotel Park) ovaj rezultat se može smatrati svojevrsnim podvigom poglavito obiteljskog smještaja, a navedeno još više dolazi do izražaja u odnosu na ostvareni turistički promet za vrijeme posljednjih pred pandemijskih blagdana 2019./2020. tijekom kojih je situacija s raspoloživim hotelskim smještajem bila relativno jednaka ovogodišnjoj, a kada je 708 turista ostvarilo 1.591 noćenje što je gotovo 145 posto manje od ostvarenog za vrijeme ovogodišnjih blagdana.

Pozitivni trendovi nastavljaju se i u siječnju u kojem je u odnosu na siječanj prethodne 2022. godine ostvareno 15 posto više dolazaka i gotovo 45 posto više turističkih noćenja dok je u odnosu na siječanj 2019. rast ostvarenog turističkog prometa još izraženiji.

Kako je već navedeno da su zbog ne poslovanja dva velika hotela za vrijeme blagdana u promatranom blagdanskom razdoblju najlošiji rezultati ostvareni kod ove vrste smještaja potrebno je istaknuti da je najveći rast ostvarenog turističkog prometa u apsolutnom iznosu zabilježen u obiteljskom smještaju (objekti u domaćinstvu) ili jednostavnije u relativnom iznosu u obiteljskom smještaju ostvareno je 150 posto više noćenja i 90 posto više turističkih dolazaka nego prethodnih blagdana (2021./2022.) što je u najvećoj mjeri kompenziralo nedostatak prometa u hotelskom smještaju.

Uz tradicionalno najbrojnije goste iz susjedne BIH koji su u navedenom razdoblju ostvarili najviše noćenja, više od 2 tisuće, još su od stranih turista najviše noćenja ostvarili Ukrajinci, više od tisuću i Nijemci četiri stotine noćenja, dok su domaći gosti u blagdanskom razdoblju ostvarili 763 turistička noćenja – objavili su iz Turističke zajednice grada Makarske.
MD/foto MD

- Oglas -