Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKULIKA I NELA U moru pronađene još dvije žive plemenite periske

ULIKA I NELA U moru pronađene još dvije žive plemenite periske

Nakon vijesti o pomoru plemenitih periski u Jadranu, u Istri se pojavio tračak nade za opstanak ovih školjkaša – pronađene su, naime, još dvije zdrave periske koje su preživjele u divljini,a nazvane su Ulika i Nela. Pronađene su na različitim lokacijama – prva je uočena Ulika, koju su ronioci zamijetili tijekom akcije čišćenja podmorja Fratarskog otoka u organizaciji KPA Uljanik Pula.

Drugu živu perisku – Nelu pronašao je Frano Glavaš, član Ronilačkog kluba Centar iz Medulina, uz zapadnu obalu poluotoka Kašteja u Medulinu (plaža Valetica) na dubini od 2 m. Visoka je 32 cm, na njoj je vidljiv ovogodišnji rast ljušture, a i dobro je reagirala brzim zatvaranjem na vanjski podražaj – prenosi Morski.hr

Ističu kako Nelu krasi bogat obraštaj koji se sastoji od jadranskih klobučića (Acetabularia acetabulum), dagnje (Mytilus galloprovincialis) i kožastog perjaničara (Sabella spallanzanii).

Jadranski klobučić je zelena alga neobičnog oblika, jer izgledom podsjeća na japanski suncobran. Iako joj je peteljka dužine od 8-10cm, a klobučić promjera do 10mm, jadranski klobučić je zapravo jedan od najvećih jednostaničnih organizama.

O mjerama zaštite pronađenih periski odlučit će stručnjaci Zavoda za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, NP Brijuni te Javna ustanova Natura Histrica.

S obzirom da se bliži period mrijesta, koji traje od lipnja do kolovoza, sukladno protokolu Svjetske unije za zaštitu prirode IUCN-a, u tijeku su pripreme za postavljanje kolektora za prihvat ličinki plemenite periske, pri čemu se u velikoj mjeri koriste reciklirani materijali poput užadi, mrežica i plutača kako bi i na ovaj način, barem simbolično smanjili onečišćenje Jadrana.

Od jeseni pronađeno sedam živih periski

Članovi udruge Eko more i Ronilačkog kluba Centar iz Medulina od jeseni prošle godine sustavno pretražuju podmorje Sjevernog Jadrana u potrazi za preživjelim primjercima plemenite periske. Do sada su ih pronašli sedam: Tara, Sara, Mara, Pina, Klara, Ulika i Nela.

Svaki pronalazak žive plemenite periske – najvećeg školjkaša i endema Mediterana izuzetno je važan i uvećava šanse za opstanak ove vrste koja se nalazi u ozbiljnoj opasnosti od izumiranja, stoji u priopćenju udruge Eko more Medulin.
M. D. / Foto: Marinko Babić

- Oglas -