Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaUčenici s najvišim prosjekom upisivali farmaciju i logopediju

Učenici s najvišim prosjekom upisivali farmaciju i logopediju

Posljednje tri godine farmacija je područje za koje se opredjeljuju maturanti s najvišim prosječnim školskim ocjenama, piše u subotu Večernji list.

Učenici koji za nastavak svog visokoškolskog obrazovanja biraju farmaciju samo ove godine pri upisu na visokoškolsku ustanovu imali su školski prosjek 4,79. I oni su kao dio školske statistike nedvojbeno pokazali da su, što se tiče prosjeka školskih ocjena, podbacili u online nastavi, da bi se tijekom prošle godine, kada su većinu vremena provodili u školi, počeli vraćati na prosjek koji doduše još uvijek nije dosegnuo razinu iz školske 2019. godine, kada je bio najviši.

Tada su farmaciju upisivali učenici sa školskim prosjekom 4,82, dok su u online godini školovanja, školskoj 2020., farmaciju upisivali učenici s prosjekom 4,76, što je godina s najnižim školskim uspjehom onih koji su birali taj smjer visokog obrazovanja u posljednje tri godine.

U spomenutom, trogodišnjem vremenu visoko na ljestvici jest i područje temeljnih medicinskih znanosti koje također upisuju oni učenici koji su u srednjoj školi svrstani među najbolje. Naime, ove upisne godine za mjesto na fakultetima vezanim za to područje borili su se učenici čiji je školski prosjek iznosio 4,70, školske 2020. godine za upis visokoobrazovnih ustanova u tom području borili su se učenici čiji je školski prosjek iznosio 4,74, a 2019. godine temeljne medicinske znanosti upisivali su učenici s tada visokim, ali u promatranom trogodišnjem razdoblju najnižim školskim uspjehom – 4,68.

Oni najbolji, barem prema školskom prosjeku u srednjim školama, upisuju se i na logopediju, koja je posljednjih godina među top fakultetima, za koje se bori četverostruko više učenika nego je upisnih mjesta. Stoga ne čudi da najbolji srednjoškolci biraju taj smjer, i to sa školskim prosjekom koji je gotovo izjednačen s farmacijom.

Na logopediju su se upisivali učenici čiji je prosjek u srednjoj školi iznosio 4,78. Godinu prije, dakle 2020., logopediju su upisivali oni čiji je prosjek iznosio 4,73, a školske 2019. godine na logopediju su se upisivali srednjoškolci čiji je prosjek bio 4,62, donosi Večernji list.

Hina/ foto MD

- Oglas -