Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaUČENICE S FILMSKE SEKCIJE: Radimo dokumentarce jer govore o stvarnosti i puni...

UČENICE S FILMSKE SEKCIJE: Radimo dokumentarce jer govore o stvarnosti i puni su pouka

Učenice iz Osnovne škole oca Petra Perice, zajedno s mentoricom prof.Marinom Srhoj, ponovno su se u Makarsku vratile s priznanjima za svoj rad u filmskoj sekciji. Doduše, na Devetoj smotri hrvatskog dječjeg filma u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje održanoj od 26.do 28.listopada nema nagrada, no dovoljno je priznanje činjenica da je među svim radovima iz Hrvatske, pored ostalih 30-ak, izabran baš uradak filmske sekcije iz Makarske.

O dosadašnjim uspjesima već smo pisali, no kratko ćemo podsjetiti. Na 14.malom DokuARTU-u u Bjelovaru u rujnu film “Volontiranje” osvojio je prvu nagradu, a “Pedalam i uspjehe stvaram” posebno priznanje. Nedugo poslije, na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Varaždinu oba filma prolaze u natjecateljski dio te su bili dio programa Revije, a u kategoriji TV reportaže film “Volontiranje” osvaja prvu nagradu.

– Bila sam presretna, posebno zato što se u filmu “Pedalam i uspjehe stvaram” radi o mom bratu Ivanu, kaže nam vidno ponosna Petra Okmažić, inače učenica 6.razreda.

– Dokumentarci su meni inače jako zanimljivi jer govore o stvarnosti i uvijek se iz njih može i neka pouka izvući, rekla nam je Petra koja je tek jednu godinu u filmskoj sekciji, no dovoljno da se “zarazi” kreativnom slobodom i činjenicom da svaki rad ima svoj rezultat.

I na kraju još bude okrunjen priznanjima i nagradama što struke, što dječjeg žirija.

– Sad radimo film o školskoj likovnoj i keramičarskoj sekciji, ali kad to završimo planiramo dokumentarac o djevojčici koja se bavi penjanjem. Bit će tu zanimljivih kadrova, veli nam Petra.

Zadovoljstvo uspjesima dijeli i dvije godine starija Lana Strman. Ona je u filmskoj već četvrtu godinu.

– Obično to ide tako da najprije dogovorimo temu s profesoricom. Onda smislimo pitanja, iščistimo višak tj.ona koja se ponavljaju i dogovorimo termin s osobom o kojoj snimamo film. Kasnije u montaži sve to sredimo i stvorimo priču, objašnjava nam proces sada već sasvim iskusna Lana.

Da su iskustvo i učenje najvažniji, složit će se i mentorica Marina Srhoh. Ona je “filmsku”, jedinu takvu sekciju u gradu, pokrenula prije nekih osam godina, no veli kako se prve godine poput mačića u vodu bacaju. Više je to, kako veli, bilo ispipavanje terena.

Posljednjih pet godina makarski “filmaši” gotovo bez iznimke se s raznih natjecanja vraćaju s nagradama. Njihov rad uistinu više nije mala stvar. Nametnulo nam se stoga pitanje: što Grad može napraviti kako bi više popularizirao ovakve sekcije te kako bi im dao dodatni vjetar u leđa. Inspiracije i volje im, naime, očito ne nedostaje, jer nisu odustali ni na početku, kad su rukovali s posuđenom kamerom s gotovo pa nikakvim performansama.

– Edukacije! I za djecu, a zašto ne i za nas, profesore. Mi smo sada, primjerice, dobili novu opremu i idem u Split kako bih se educirala jer želim naučiti, no bilo bi još bolje kada bi netko platio stručnim osobama da dođu nama ovdje, te poduče rukovanju i nas, ali i djecu, veli prof.Srhoj.

A drugo, zašto Makarska ne bi bila domaćinom Revije?

– Prije par godina DokuMa je dovela Reviju koja se održala u hotelu “Meteor” i to je zaista bilo odlično jer kada je takvo događanje, dođu ljudi iz cijele regije, održe se edukacije, a ujedno se radi i na promociji grada domaćina. No ima jedan problem: mi nemamo kino dvoranu, niti prikladnu dvoranu koja bi poslužila za projekcije. Pok.Vinko Garmaz je dovodio Reviju u Makarsku, napravila je to i DokuMa, bilo bi lijepo kada bismo opet ugostili Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, za kraj će mentorica.

Ivona Ćirak /foto privatni album

- Oglas -