Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOU Županiji promijenili ploču: Više ne traže vraćanje plaže u prvobitno stanje,...

U Županiji promijenili ploču: Više ne traže vraćanje plaže u prvobitno stanje, dosta im je što je građevinska dozvola pravomoćna

Dva tjedna nakon što je poslan upit na adresu Odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, dobili smo odgovor iz kojega se dade iščitati kako su u Županiji po svoj prilici promijenili ploču. Naime, prije tri tjedna, kada se podigla prašina oko plaže zapadno od hotela Romana te su poslani deseci prijava, isti je odjel ponudio rezolutno priopćenje u kojemu se tvrdi kako investitor nije imao suglasnost Županije za ovaj zahvat. A trebao ga je imati jer se, kako su naveli, postojeće koncesije pokrivaju održavanje plaže, no ne i izgradnju.  Također su naveli kako će plažu investitor trebati vratiti u prvobitno stanje te je naložena obustava radova.

Međutim, sada se ipak pozivaju na građevinsku dozvolu koja je  pravomoćna i kao takva, kažu, dostatna za nužnu koncesiju.

– Na 48. sjednici Stručnog tijela za dodjelu koncesija na pomorskom dobru Splitsko-dalmatinske županije prihvaćen je Nacrt prijedloga Odluke o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže na dijelu k.o. Veliko Brdo predio zapadno od auto-kampa Dalmacija i predio zapadno od Romane, koji prijedlog nije još uvršten u dnevni red Županijske skupštine Splitsko – dalmatinske županije. Predmetni natječaj se provodi sukladno spomenutoj građevinskoj dozvoli, poručuju iz Odjela za turizam i pomorstvo.

Kao argument zašto je isti nacrt prijedloga prihvaćen, navode: Činjenica je da je građevinska dozvola pravomoćna.

– Sukladno sudskoj praksi (Presudi Upravnog suda u Splitu od 01. srpnja 2015.godine) nismo ovlašteni ispitivati zakonitost spomenutih pojedinačnih odluka, kao i pravilnost klauzule pravomoćnosti na istima. U obrazloženju citirane Presude navedeno je: “Za sud je odlučna  činjenica da su navedena rješenja pravomoćna (postoji klauzula pravomoćnosti), te da iz istih rješenja proizlazi da je predmetna pomoćna zgrada legalno izgrađen objekt.  Nije stvar suda kao ni tuženika da u ovom upravnom sporu ispituje zakonitost istih rješenja, kao i pravilnost klauzule pravomoćnosti na istima.”, argumentirali su iz ureda.

Zakonitost i ispravnost akta ne mogu, kažu, propitkivati. No upućuju nas da se za pitanja vezana za građevinsku dozvolu obratimo nadležnom Upravnom odjelu Grada Makarske, odnosno nadležnom Ministarstvu.

Podsjetimo, udruga UZOR Osejava zatražila je poništenje građevinske dozvole, što, kako nam je odgovorio odjel Stipe Čogelje, nije u njihovoj ingerenciji.

Pitali smo ih i temeljem čega je izdana građevinska dozvola ako Županija nije dala suglasnost. Naime, prema Zakonu o gradnji nužno je priložiti dokaz pravnog interesa što prilaže Županija koja upravlja pomorskim dobrom, a ne Grad. Zanimalo nas je i je li Županija donijela takvu odluku koja odobrava građenje, no budući nije odgovoreno potvrdno zaključit ćemo da nije nego da je to učinio sam Grad, premda nije davatelj koncesije.

U svakom slučaju, ako se prijedlog odluke izglasa na Skupštini, što vjerojatno hoće, radovi na plaži se mogu nastaviti.

Ivona Ćirak/foto M.D.

- Oglas -