Srijeda, 17 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaU ZAGREBU PROSVJED PROTIV MJERA I NACIONALNOG STOŽERA Božinović: "Čeka se izvješće...

U ZAGREBU PROSVJED PROTIV MJERA I NACIONALNOG STOŽERA Božinović: “Čeka se izvješće policije…”

Zagrebu je u nedjelju popodne održan prosvjed inicijative “Dosta je bilo” protiv mjera koje od početka epidemije donosi Nacionalni stožer Civilne zaštite.

Građani nezadovoljni radom Stožera okupili su se na zagrebačkom Glavnom kolodvoru odakle su krenuli na Trg bana Josipa Jelačića gdje je govore održalo desetak govornika.

U povorci, u kojoj nisu poštivane mjere distance niti su okupljeni nosili maskice, neki su pjevali: “Osiromaši me, cijepi me, uhapsi me, čipiraj me, prisili me, zatvori me, pritvori me!”.

Prosvjednici su nosili transparente s porukama “Koliko je opasan virus za koji trebaš test da bi znao da ga uopće imaš?”, Stop stožerokraciji i prisili, manipulaciji čim god, medijskoj histeričnoj covidohisteriji”, “Corona je samo virus, problem su ljudi”, “Ovo nije pitanje virusa, ovo je pitanje kontrole”.

Mogle su se vidjeti i poruke “Gripa se ne liječi bankrotom”, “Pandemija završava kada svi kažemo ne”, “Postanimo odgovornima – isključimo televizor, uključimo mozak”, Lockdownol 500, najbolji protiv korone. Mogući rizici i nuspojave: smanjena plaća ili otkaz, propadanje malog i srednjeg poduzetništva, ovrhe i blokade, depresija zbog nedostatka društvenog života”.

Prema procjenama medija okupilo se oko tisuću ljudi, a među govornicima bio je i čovjek koji je nedavno verbalno napao ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti Alemku Markotić i ekipu N1.

Na prosvjedu su se mogle čuti poruke poput toga da maske ne štite, da se obiteljima plaća da potpišu kako su njihovi najmiliji umrli od korone, a pandemija je nazvana “takozvanom pandemijom”.

U pozivu na prosvjed koji je objavljen na društvenim mrežama organizatori su naveli da “otvoreno i bez skrivanja” Stožeru žele poručiti da njihove odluke smatraju ”političkima, da imaju cilj širiti paniku i stvaranje koristi političkoj stranci, a ne narodu”.

”Članovi Stožera toliko su puta upleli politiku u brigu o zdravlju da su izgubili povjerenje građana i pretvorili znanost u predmet ismijavanja, što će imati trajne i neizbrisive posljedice na povjerenje u struku”, smatraju organizatori i dodaju da takvo ponašanje treba prestati.

Prosvjed je organiziran preko facebook grupe “Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite” koja broji 160.000 članova.

Na prosvjedu su bili i inspektori civilne zaštite, a šef Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je za Index da se čeka izvješće policije o današnjem prosvjedu pa će se nakon toga vidjeti hoće li se zbog kršenja mjera poduzimati neke sankcije protiv organizatora.
Hina

- Oglas -