Subota, 18 svibnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKU Tučepima održan Tenis Wine & Gastro Fest

U Tučepima održan Tenis Wine & Gastro Fest

Zadnji tjedan listopada tradicionalno je vrijeme branja maslina i mandarina ali i zatvaranja vinskih bacava u dalmatinskom puku popularna jamatva… kad se ubiru plodovi ljudskog ali i Božjeg dara.A lijepo vrijeme je posluzilo i za ugodna druzenja , nekima uz ugodnu kavicu ili časicu na suncanim danima , drugima na plažama a trećima uz znojne majice na teniskim i drugim igralištima ili biciklističkim stazama ..dok su kulturnjaci i hodočasnici iskoristili lijepo vrijeme za svoju duhovnu okrijepu…

Sudionici TENIS WINE GASTRO FESTA su objedinili sve čari sunčanog listopada, bijelog sporta i svih vrsta ugode ali potrebe ljudskoj naravi.
Teniski turnir zamišljen kao druženje domicilnih teniskih veterana i rekreativaca na koncu se pretvorio u ugodno sportsko turističku priču zahvaljujući češkom poduzetniku Ŕudolfu Rihi čiji entuzijazam u kreiranju turističkih ideja nudi optimizam iz najboljih dana Hr turizma ali i vremena kad su njegovi sunarodnjaci zapravo otkrili dalmatinske turističke potencijale. Kako je i obiteljski vezan za tenis koji aktivno igraju njegovi sinovi, nije propustio priliku da organizatorima predloži i ozbiljniji nastavak ovih teniskih turnira koji bi kroz skoro cjelu godinu mogli biti mamac i za mlade ali i starije dobne kategorije..Uz to je s domaćinom razmijenio i vinsku kapljicu iz českih podruma najavljujući i druženje ljubitelja piva.

Njegov sin Šimon je s kolegom Martinom odigrao exzibicijski meč pritom prikazujući svu raskoš česke teniske škole koja je prepiznatljiva i kod domicilnih danas vrhunskih svjetskih tenisača.Jedan od tih je i BH reprezentativac Tomislav Brkić, danas u top 50 s ATP liste parova koji je kratko posjetio ovo tenisko druženje i poželio uspjeh mladim tenisačima na profi putu, a veteranima što bolji plasman u sve popularnijim turnirima s naglaskom na fer i korektnom međusobnom natjecanju.

A tako je i bilo na koncu ovog sportskog djela kad su se sastala dvojica Ljubušaka Mirko Nižić i Krešimir Perić kontra domicilnih veterana Jure Radića i Nikole Divića. Iako su domaći slavili s 2:0 u setovima, sami meč je bio i zanimljiv i neizvjestan do kraja u kojem je presudilo iskustvo mudrog Jure a možda i duhovni zaziv sv.Jure koji je sve “promatrao’ sa vrha Biokova…ili pak molitva u obližnjoj crkvici, nisu nam otkrili pobjednici..

I nagrade organizatora kojeg su dobili svi igrači imaju simbolično kulturološko i umjetničko značenje, a koje je kreirao znameniti Hanibal Salvara i studio Hani iz Zagreba, a radi se o keramičkim vazama s aplikacijom hrvatske glagoljice..

I zabavni i gastro užitak ispred Art vinoteke sv.Jure u makarskoj Kalalargi ostavio je nezaboravan dojam na sve sudionike ali i goste koji su promenadno šetali ovom popularnom art i gastro mikro destinacijom..

Na koncu je dogovoreno skoro druženje i revanš parova u Ljubuškom, a za turističke djelatnike i poduzetnike ostaje analiza i mudro kreiranje nove turističke sezone. Zato valja slijediti i sportska i kulturna postignuća dinarskog čovjeka koji su prepoznatljivi i u svjetskim razmjerima, a i primjer pobjednika ovog turnira uz blagoslov sv.Jure s kojim smo započeli ovaj Projekt krajem travnja na njegov imendan, a okončat ćemo ga Adventskim bdijenjem i prosinačkim ģastro druženjem.

Sportskim riječnikom rečeno..svi su pobijedili…a pučkim zborom..što je čovjeku ljudski imanentno i Bogu je drago!

Tekst i foto: Marinko Brkić

- Oglas -