Nedjelja, 14 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaU Švicarskoj uz ograničenja skijanje za Božić, Talijani zatvoreni

U Švicarskoj uz ograničenja skijanje za Božić, Talijani zatvoreni

Za Božić će se moći skijati u Švicarskoj, ali uz ograničene kapacitete, objavila je u petak vlada, dok je ona u Italiji rekla da će preko blagdana skijaške staze biti zatvorene.

“Na skijalištima ne postoji opće ograničenje kapaciteta. Ali u svim zatvorenim prometnim sredstvima, vlakovima i žičarama mogu biti popunjene samo dvije trećine mjesta”, naveo je Federalno vijeće u priopćenju, što agencija France presse pripisuje pritisku Rima, Pariza i Berlina.

Ograničenje se odnosi na sjedeća i na stajaća mjesta.

Švicarska je dodala da će “skijališta i zimska odmarališta morati razraditi planove zaštite”.

Vlada zahtijeva stalno poštivanje fizičke distance. Nošenje zaštitnih maski i poštivanje udaljenosti su obvezni u redovima, a maske su također obvezne pri korištenju žičara.

Vlada drži da su te mjere nužne da bi se izbjegao porast broja zaraza tijekom zimskih praznika.

“U suprotnom bi broj slučajeva mogao porasti tijekom tog razdoblja, što bi dovelo do porasta broja hospitalizacija u siječnju 2021.”, istaknuli su.

Neka skijališta na višim nadmorskim visinama u Švicarskoj već su otvorena poput St. Moritza, Davosa i Zermatta, dok se druga pripremaju za otvaranje.

Italija je pak odlučila da će skijaške staze ostati zatvorene do 6. siječnja.

“Jasno je da će ovaj Božić biti različit od svih ostalih”, rekao je premijer Giuseppe Conte na press konferenciji u četvrtak.

Slične su odredbe donesene i u nekoliko drugih europskih zemalja, a njemački skijaški liftovi i gondole neće raditi sve dok je na snazi zatvaranje, koje će ući i u novu godinu.

Hina / foto Pixabay

- Oglas -