Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaRAVNATELJ KKUTZ-a Ivica Mijačika : "Umjetnost nikako ne smije pripadati usputnom"

RAVNATELJ KKUTZ-a Ivica Mijačika : “Umjetnost nikako ne smije pripadati usputnom”

Ove subote, 17. kolovoza, spustila se zastava 14. ka Kulture u Tučepskin zaseocima. Festival, koji se od svog prvog izdanja nepovratno uglavio u kulturnu kartu ne samo Tučepi nego i šire, i ove je godine posjetiteljima ponudio program vrlo visoke umjetničke razine. Četiri predstave, od kojih ‘Leda’ u izvedbi šibenskog HNK, nažalost, nije odigrana zbog kiše, te dva koncerta, satkali su ovogodišnje kKuTz-ovo izdanje, za koje je, kao i svih prethodnih godina, zaslužan umjetnički ravnatelj Ivica Mijačika.

– Prije svega program mora biti zaštićen kvalitetom. Tu nema popusta i stoga tučepski zaselci još uvijek imaju pravo biti sigurno i nepokolebljivo utočište umjetnosti – veli Mijačika, posebno ponosan na večer ‘Opera s pogledom’, održanoj u zaselku Šimići. –S Lucianom Batinićem, nacionalnim opernim prvakom, „kooordinatorom“ programa i „izbornikom operne momčadi“ je bio „jednoglasan“ dogovor. Podilaženja nema! Opera je opera i takva će biti u Šimićima. A publika je na „ponuđeno“ uzvratila, kako se to pučki voli kazati, ovacijama… – kaže Mijačika.I da, postala je već ozbiljna navika da publika kKuTz-a reagira s prilično i pljeska i odobravanja. Publika i umjetnici su, očito, željni tog suodnosa.Ono što kKuTz, između ostalog, razlikuje od drugih kulturnih festivala su i poetska, glazbena i prozna predjela kojima se stvara jedinstveni umjetnički doživljaj. Na ovogodišnjem meniju tih predjela posebno je, pak, emotivan bio nastup prof. Tonća Puharića.- Uistinu je bio dirljiv „glas“ njegove trube. Bilo je i suza u mnogim očima. I rijetko viđen prizor. Glumice iz predstave „Brodolomke“ su izašle iz garderobe, došle na cenu počele pljeskati i snimati šjor Tonća! – kaže Mijačika.

Pun pogodak svakako je bilo i gostovanje spisateljice Marine Vujčić u kategoriji proznog predjela, koje je u mnogima probudilo želju za čitanjem romana ‘A onda je Božo krenuo ispočetka’, ‘Susjed’, ‘Pitanje anatomije’ i drugih. Nacionalni prvak, Goran Grgić, poslije odigranog ‘Dekoratera’ izjavio je kako ‘takvu čaroliju mogu ponuditi samo Tučepi’. Takve riječi, naravno, jako puno znače umjetničkom ravnatelju. –Odmah ćemo „uzvratiti“ Goranu Grgiću. Dakle,.ovakvu ulogu može odigrati rijetko tko, ali Goran svakako. On se ne zaustavlja na neupitnom talentu. On svakoj ulozi prilazi iz niz smjerova promišljanja. Osjetiš da se svako njegovo lice javlja iznutra. Dakle, umjetnost nikako ne smije pripadati usputnom. Umjetnost mora govoriti iz umjetnosti, nikako iz površinskog „kljucanja“ – mišljenja je Mijačika, siguran kako je upravo takvo uvjerenje ono što kKuTz čini drugačijm. Nakon što je lanjske godine objavljena monografija kKuTz-a ‘Posuđeni u lijepo’, ona je ove godine doživjela i tiskano izdanje na engleskom jeziku. Time je, kaže Mijačika, zatvoren jedan krug a u turističku ponudu uključena je kultura.Ovogodišnja ka Kultura zatvara se koncertom Gorana Karana u zaselku Podstup, uz jedan mali ‘dodatak’. Koncert će, naime, biti posvećen Arsenu Dediću. – Veliki, nezaboravni Arsen na istom je mjestu sa svojim Matijom imao koncert 2011. godine. Nažalost, 17.8. prije 4 godine rekao nam je tiho doviđenja a ovo je naša zahvala njemu za sve što je napravio za umjetnost – zaključio je Mijačika.
R.I.

- Oglas -