Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKAU Srednjoj strukovnoj školi odvio se pravi Master show: Učenike oduševio riblji...

U Srednjoj strukovnoj školi odvio se pravi Master show: Učenike oduševio riblji menu, vinska edukacija i mogućnosti napredovanja

Jučer je u kabinetu makarske srednje strukovne škole odrađena prva edukativna radionica u sklopu najavljenoj projekta “Gastro Rivijera”, osmišljenog u svrhu poticanja interesa za upis strukovnih zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu.
Radionica koju je predvodio tim od tri mentora okupila je učenike završnih razreda smjera kuhar i konobar, tim profesora i uprave škole, a radionici je nazočila i Sandra Vranješ, privremena pročelnica upravnog odjela za javne potrebe i društvene djelatnosti potrebe pri Gradu Makarska.

Radionicu je u ime Udruženja obrtnika Makarska otvorila tajnica udruženja Sandra Talaja Rusendić.

– Danas smo kao vam mentore doveli tri vrsna majstora koji su bivši učenici ove škole i temelje svoga znanja stekli su upravo ovdje. Školujete se na pravom mjestu i odabrali ste odlična zanimanja za koje na tržištu ima puno potražnje i mjesta za nadogradnju. Učite i razvijajte svoje vještine, baš kao naši današnji moderatori i uspjeh neće izostati, poručila je Talaja Rusendić.

Potom se u kuhinji razvio pravi Masterchef show…

Mario Tomaš na jedinici broj 1 je kuhao hvarsku gregadu, s naglaskom na autohtone namirnice kao sto su divlja naranča, domaca kapula i krumpir, hvarsko vino i domaći prošek. Tijekom kuhanja učenici su učili čistiti grdobinu, kao i sudjelovati u samoj pripremi povrća za kuhanje, a od glave grdobine i ostatka povrća kuhan je temeljac za samu gregadu čiji je miris preplavio kuhinju kabineta.

U Mariovom menstorstvu bila je upečatljiva jasna verbalna komunikacija uz puno savjeta učenicima u svim fazama pripreme jela.

Na jedinici br. 2 chef Marin Ivanac pripremao je lubin file s sarmicama od kelja punjenim julienne povrćem i biskom od kozica. Učenicima je delegirao zadatke pripreme povrća te čišćenja i filiranja lubina uz stalno davanje povratne informacije i preporuka.
Priprema ovog jela zahtijeva korištenje raznih tehnika kuhanja i rezanja pa su učenici imali prilike naučiti pravilno filiranje i čišćenje ribe i kozica, pripremu i rezanje julienne povrća, postupak blanširanja, izradu biska i prženje ribe na tavi.

Vinski edukator Daniel Čečavac pripremio se za radionicu modernom prezentacijom koja je na vrlo vješt način bila prilagođena uzrastu tinejdžera. Vratio se na sami početak i svoje školovanje u makarskoj strukovnoj školi gdje je završio smjer HTK, da bi zatim prepričao svoj osobni put razvoja od prepoznavanja talenta za posao koji radi, uz prikaz usavršavanja i školovanja koje je potom uslijedilo.

– U ovoj školi zaista ste na dobrom mjestu i početku. Radite na sebi i nastojte biti svaki dan malo bolji nego jučer, bila je upečatljiva i učenicima razumljiva poruka.
Uslijedila je nadasve zanimljiva edukacija o vinu koja se paralelno razvila u proces kušanja vina uz ocjenjivanje komponenti. Učenici su bili bili uključeni u interakciju i iznosili svoja prva enološka zapažanja.

U finalu radionice, gotova jela iz kuhinje učenici konobari su poslužili u kabinetu te uz asistenciju Daniela Čečavca poslužili vina koja ljube pripremljene morske delicije.
Zajedničko druženje moderatatora, organizatora, tima profesora i učenika zaokruženo je u opuštenoj atmosferi degustacije i razmjene iskustava.

Josip Alač, učenik razreda konobar, kaže kako mu se svidjela radionica.

– Svidjelo mi se jer je objasnio svojstva vina i kako se kuša vino, a posebno me dojmio njegov životni put, veli Alač.

Kolega iz razreda Davor Škrabić poručuje kako mu je drago da je naučio više o vinima te bi volio krenuti tim putem.

– Radionica zanimljiva jer sam vidio stvari koje nisam imao prilike do sada vidjeti. Sada imam bolju viziju i ideju za natjecanja a zapamtio sam sam nekoliko savjeta na šta da pazim dok radim, komentirao je učenik Ante Glavota.

Prava potvrda makarskom udruženju obrtnika da rade dobar posao bio je upit razreda smjera HTK koji jučer nije bio uključen u radionicu: Hoće li nama netko doći ?!”

Ante Matić, predsjednik Ceha za ugostiteljstvo i turizam pri makarskom udruženju obrtnika i koordinator radionice izrazio je zadovoljstvo izvedbom radionice koju smuosmislili sa naglaskom na autohtonim jelima i namirnicama te uz zero waste kuhanje, tj. kuhanje bez otpada.

– Hvala momcima Mariu, Marinu i Danielu na fantastično odrađenom poslu i dobroj volji. Pozivamo obrtnike svim mjesta Makarske rivijere rivijere da nam se pridruže u radionicama i na taj način daju svoj doprinos motiviranju mladih generacija da se educiraju u poslovima ugostiteljstva i turizma i tako ostanu živjeti i raditi na Makarskoj rivijeri, poručio je Matić za kraj.

M.D./foto M.D.

- Oglas -