Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaU Srbiji još šest žrtava covida 19, ukupno 3.630 oboljelih

U Srbiji još šest žrtava covida 19, ukupno 3.630 oboljelih

U Srbiji je u zadnja 24 sata potvrđeno još šest smrtnih slučajeva covida-19 čime je ukupno umrlo 80 osoba, a nakon testiranja 1.930 osoba od subote u 15 sati potvđeno je 250 novozaraženih, priopćeno je u nedjelju.

Od početka epidemije testirano je 18.312 osoba, ukupan broj oboljelih je 3.630, na bolničkom liječenju su 2.684 pacijenta, a na respiratorima ih je 146, rekao je Krizni stožer Vlade Srbije.

Prosječna starost preminulih je 57,5 godina, a postotak smrtnosti u odnosu na broj potvrđenih zaraženih je 2,2 posto.

U domovima za starije i nemoćne prijavljena su ukupno 44 slučaja zaraze i u tijeku je “aktivan nadzor kako se infekcija koronavirusom ne bi proširila”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je ranije u nedjelju da i dalje raste broj pacijenata na respiratorima.

“Strašno je važno da se počne smanjivati broj ljudi na respiratorima, a povećavati broj na Sajmu (u privremenoj bolnici za pacijente s lakšom kliničkom slikom)”, rekao je Vučić  odgovarajući na pitanja građana u programu komercijalne TV Prva.

“Bolnice su pune” iako je osam bolnica u međuvremenu pretvoreno u tzv. covid centre, rekao je te iznio procjenu o trajanju izvanednog stanja.

“Najranije krajem travnja, a najkasnije u svibnju” može se očekivati ukidanje izvanrednog stanja, uvedenog 15. ožujka na 90 dana, rekao je.

“Čak i ukoliko ukinemo izvanredno stanje do kraja svibnja, u toj najgoroj opciji, i počnemo raditi u lipnju, neće biti smanjenja plaća i mirovina”, poručio je.

“Prihodi su drastično umanjeni, rashodi drastično uvećani zbog ulaganja u opremu, testove, lijekove. Nećemo smanjivati plaće u javnom sektoru, a gledat ćemo da i privatnom sektoru mnogo pomognemo”, rekao je Vučić.

Za razliku od Vučićevih procjena, stručnjaci su suzdržani u prognozama i govore da je neophodno postići kolektivni imunitet te da je i dalje problem velik broj pacijenata na respiratorima.

“Moramo raditi postupno i oprezno da se ne uruši ovo što smo do sada gradili. Prvo moramo oslabiti virus, a to znači smanjiti broj pacijenata na respiratorima, a povećati broja pacijenata kojim slabi klinička slika ili koji su se opravili”, rekla je članica kriznog stožera dr. Daria Kisić Tepavčević .

Kada će se to desiti isključivo ovisi o nama samima, a dodašnji tijek bolesti govori da smo na dobrom putu, ali moramo uložiti dodatni napor da suzbijanje epidemije dovedemo do kraja, poručila je Kisić Tepavčević.

Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji potvrđen je 6. ožujka, a izvanredno stanje proglašeno je 15. ožujka uz postupno pooštrenje mjera prevencije širenja zaraze.

U Srbiji je u tijeku 60-satni policijski sat, koji je počeo u petak u 17 sati i trajat će do ponedjeljka u pet ujutro.

Gradonačelnik Beograda ZOran Radojičić najavio je ranije u nedjelju mogućnost da u glavnome gradu kao najvećem žarištu koronavirusa, mjere ograničenja kretanja budu dodatno postrožene idućeg vikenda.

“Ima smisla to očekivati, s obzirom na to da i prošli vikend i ovaj daju rezultate i ne smijemo se opuštati u ovom periodu kada opasnost još uvijek prijeti”, rekao je Radojičić.

Hina

- Oglas -