Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaU Splitu održan 17. Pričigin, festival pričanja priča

U Splitu održan 17. Pričigin, festival pričanja priča

Preko dvije tisuće posjetitelja, i (za sada) desetak tisuća gledatelja livestreama u pet dana Pričigina brojke su koje su već godinama konstanta Pričigina. Već godinama traje muka oko nedostatka prostora u amfiteatru Doma mladih, ali ove su godine organizatori doskočili tom problemu uz podršku zlatnog donatora festivala – Baraka BBQ & Beer Bara gdje su oni koji nisu uhvatili mjesto u gledalištu pratili izravan prijenos programa.

U splitskoj Gradskoj knjižnici Marka Marulića Željka Alajbeg u subotu ujutro je vodila Dječji Pričigin, mali pričači i ove su godine oduševili, razina pripreme i izvedbe bila je bez ikakvog pretjerivanja na razini odraslog Pričigina. Stručni žiri u sastavu Dunja Kalilić, Vedran Matošić, Marija Rakić Mimica i Damir Šarac imao je težak zadatak odabrati najbolje.

Nagradu koja od ove godine nosi ime “Viktoria” dobio je Bartul Huljić iz OŠ Jelsa, u pratnji mentorice Ivane Belić Mustapić, za priču “Sveti Luka izi pulentu”, a uz diplomu je od prijatelja festivala – HNK Hajduka – dobio i vrijedan poklon paket.
Drugo mjesto pripalo je Leoni Cigić iz OŠ Lučac, u pratnji mentorice Nikice Sikirice, za priču “Alisa u Zemlji posteje”, a treće Cviti Anandi Ilinčić, učenici OŠ Pujanki, s mentoricom Vericom Repajić, za priču “Rokove mudante”.

Nastupili su i Ivna Zoko iz splitske OŠ Bol, Marina Ribičić i Marija Mandušić iz OŠ Dr. fra Karlo Balić iz Šestanovca, Ella Buktenica iz OŠ Grohote, Mladen Škrabić iz OŠ Franje Tuđmana iz Brela, Marcela Mihanović iz OŠ Žrnovnica, Neda Avramović iz OŠ Pučišća, te putem video-linka i jedan strani gost, Andrej Ayko Mariassy osnovnoškolac iz slovačkih Košica.

Završna večer Pričigina bila je posebna poslastica: u prostoru zlatnog donatora Pričigina, Baraka BBQ & Brew Baru Pričigin je obilježio šezdeseti rođendan velikog prijatelja festivala, Predraga Lucića.

Patricija Horvat, umjetnička direktorica Pričigina, s gostima je predstavila zbirku koja sadržava brojne još neobjavljene Lucićeve pjesme “Južno dvorište I – II“. O izdanju su govorili Boris Dežulović, Damir Šodan i Siniša Vuković, a pjesme je čitala Mia Bujan.

Damir Šodan, urednik izdanja, pričao je o Lucićevom anarhističkom opredjeljenju, objasnivši to rečenicom iz filma The Wild One, gdje lik kojeg glumi Marlon Brando na pitanje protiv čega se točno buni odgovorio – “Što se nudi”?

Siniša Vuković pričao je o Predragovoj religioznosti, a Boris Dežulović je objasnio kako je poezija uvijek poezija i da nema razlike između “ozbiljne” i “neozbiljne” poezije Predraga Lucića. Ispričao je kako je njegov stan još uvijek Alibabina pećina u kojoj postoji toliko umjetničkog blaga da bi se njome u budućnosti trebala pozabaviti otprilike jedna cijela Matica hrvatska.
Mlada Mia Bujan pročitala je nekoliko Lucićevih pjesama, a jednu posebno škakljivu pročitao je Damir Šodan: “da ne bi mlada dama upala u probleme”.

Večer, a i cijeli Pričigin, okončani su posebnom izvedbom “Melodija Greatest Splita”. Uz Borisa Dežulovića, legendarne pjesme pjevala je kći Predraga Lucića, Hana – jedina članica obitelji Lucić koja ima sluha, kako je u uvodu rekao Dežulović.
Količina emocija, humora i satire u izvedbi ovog dvojca na opće oduševljenje i ovacije publike koja je napunila i prepunila prostor Barake, bila je savršeni zaključak prekrasnih pet dana Pričigina posvećenog Splitu, sedamnaestog po redu, pa sad ostaje samo jedva čekati naredni.

Trideset i pet pripovjedačica i pripovjedača, osmero moderatora i jedanaestero malih genijalaca s Dječjeg Pričigina, ovogodišnji Pričigin posvećen Splitu odveli su u posebne sfere emocija, te se još jednom potvrdilo kako je splitski festival pričanja postao jedan od najvažnijih kulturnih događaja u regiji.

Patricija Horvat, umjetnička direktorica i Maja Vrančić, izvršna direktorica zatvorile su ovogodišnji festival i odmah najavile kako se naredni najvjerojatnije neće održati u Domu mladih zbog očekivanog preuređenja, ali su potvrdile da će Pričigina sasvim sigurno biti i dogodine.
foto: Miroslav Lelas
- Oglas -