Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaREKORDNE BROJKE U SUSJEDSTVU U Sloveniji blizu 1700 novozaraženih, skoro svaki treći...

REKORDNE BROJKE U SUSJEDSTVU U Sloveniji blizu 1700 novozaraženih, skoro svaki treći test pozitivan

– U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1.669 novih zaraza koronavirusom, uz rekordnih 31,9 posto pozitivnih testova,
a infektologinja Mateja Logar ocijenila je u utorak takav udio pozitivnih testova vrlo zabrinjavajućim, dodavši međutim da ipak još ne očekuje oštrije restrikcije od sadašnjih.

Premijer Janez Janša izjavio je u ponedjeljak u parlamentu da će u slučaju nastavka negativnih trendova biti potrebno zatvaranje društva i gospodarskih aktivnosti. Za ponovno širenje zaraze on uzrok vidi u preniskoj procijepljenosti, ali i nedopuštenim javnim okupljanjima i prosvjedima te je upozorio da je širenje epidemije u Sloveniji zadnjih nekoliko dana najbrže u Europi.
Infektologinja Logar, koja vodi vladinu stručnu skupinu za Covid-19, izrazila je nadu da nove restrikcije neće biti potrebne jer se trend može smiriti, budući da cijeli idući tjedan zbog prvih školskih praznika u ovoj školskoj godini neće raditi obrazovne ustanove. Onima pak koji će 1. studenoga za Dan mrtvih posjećivati groblja preporučila je suzdržanost, to jest da to učine u obiteljskom krugu i bez većih okupljanja i druženja.
Moguće restrikcije po njenim bi riječima bilo dobro vezati uz broj covid bolesnika u Covid odjelima, odnosno kad njihov broj u državi prijeđe 150, što je 30 bolesnika više od sadašnjeg stanja.
U bolnicama je trenutno 418 oboljelih, među njima i 120 koji trebaju intenzivno liječenje, pokazuju podaci ministarstva zdravstva, a među oboljelima na intenzivnim odjelima je samo devet posto onih koji su cijepljeni, kazala je Mateja Logar.
Ministarstvo zdravstva objavilo je u utorak da je u 24 sata sa 5.230 testiranja otkriveno 1.669 zaraženih, što znači da je skoro trećina testiranih bila pozitivna. Do sada je najveći udio pozitivnih nalaza bio zabilježen 28. prosinca lani, u jeku drugog vala epidemije, kad je pozitivno bilo 30 posto testova.
U 24 sata zabilježeno je visokih 1.669 novozaraženih, više nego prethodni dan i 66 posto više nego tjedan dana ranije, a umrlo je još troje oboljelih od Covida-19, čime se broj fatalnih ishoda među oboljelima povećao na 4.641.

Trenutačno, prosječni broj potvrđenih zaraza u jednom danu na tjednoj razini iznosi 1074 i raste, kao i 14-odnevna incidencija koja iznosi 621 slučaj zaraze na sto tisuća stanovnika, a aktivnih slučajeva zaraze je 13.090, objavio je u utorak slovenski Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Hina / foto Pixabay

- Oglas -