Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaMOZAIKU polupraznom Jeruzalemu franjevci vjernicima dijelili maslinove grančice

U polupraznom Jeruzalemu franjevci vjernicima dijelili maslinove grančice

Zaštićeni maskama i rukavicama, franjevački svećenici su u nedjelju na Cvjetnicu u polupraznom Jeruzalemu na kućni prag donosili maslinove grančice vjernicima koji su u samoizolaciji zbog mjera opreza usljed pandemije koronavirusa.

Jedan od svećenika je, hodajući ulicama Staroga grada koristio megafon, pozivajući vjernike da dođu do svojih prozora i ulaznih vrata, gdje im je dijelio blagoslov i maslinovu graničicu.

Početak je Velikog tjedna, a Cvjetnica podsjeća na Isusov dolazak u Jeruzalem.

Sve crkve u Jeruzalemu zatvorene su za javnost, a zabranjene su i vjerske aktivnosti muslimana i židova, zbog čega su se vjernici potrudili pronaći alternativne grupne molitve kojima će obilježiti blagdane Uskrsa, Ramazana i Pashe.

I u zemljama Azije kršćani, zbog karantena i odredbi o socijalnom distanciranju, moraju pronaći nove načine proslave Uskrsa.

Na Filipinima im je zabranjen odlazak u crkve. Umjesto ondje, misu mogu pratiti kod kuće u live-streamu ili čekati ‘putujuće’ svećenike ispred svojih domova, koji će im udijeliti blagoslov

Slično je u Indiji i u Indoneziji, a na Tajlandu su na crkvenim klupama postavljene oznake koje upozoravaju na potrebu držanja razmaka.

Hina / foto EPA/Abir Sultan

- Oglas -