Petak, 14 lipnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOU Makarskoj preko 8.000 registriranih automobila. Motorizirani smo duplo više nego Varaždin

U Makarskoj preko 8.000 registriranih automobila. Motorizirani smo duplo više nego Varaždin

Prema podacima PP Makarska, na potezu od Brela do Gradca, ukupno je registrirano 16.891 vozilo. Od toga 11.762 ili 70 posto osobnih automobila, a 3.762 ili oko 22 posto motora i motocikala. Ova brojka pokriva isključivo područje Makarske rivijere, dakle, ne uključuje ni Vrgorac ni ostala mjesta s makarskom registarskom oznakom.

U Makarskoj je registrirano 11.222 motornih vozila. S obzirom da je maloljetnih stanovnika otprilike 2.500, to bi značilo da svaki stanovnik 18+ ima najmanje jedno vozilo. Od ukupne brojke vozila oko 8000 čine osobni automobili, dok motora ima 2823. Po tome, na jedan motor – a već ih ima puno – idu čak tri osobna automobila.

Za usporedbu, koliko je puno vozila u Makarskoj koja broji 13.300 stanovnika prema zadnjem popisu stanovništva, pokazuju i podaci gradova sa sličnim brojem registriranih vozila. Požega ima tako 11.340 registriranih vozila, međutim, ima za skoro 10 tisuća više stanovnika nego Makarska.

Grad Varaždin, primjerice, ima duplo više registriranih vozila, ali isto tako ima i skoro četiri puta više stanovnika. Pojednostavljeno, to znači da Varaždin ima dvostruko manje registriranih vozila po stanovniku!

Grad Makarska s ovom upravom na čelu teži, istina, baš gradovima poput Varaždina gdje se puno biciklira, gdje se koristi javni prijevoz i gdje po glavi stanovnika ipak ima značajno manje auta, motora i ostalih vozila. Međutim, činjenica je da je tek nedavno uveden kružni prijevoz, a što se parkirnih mjesta tiče, za sada se ne stvaraju nova nego smo, dapače, u fazi ukidanja.

Naime, novim prometnim regulacijama ukinuto je 60-ak parkirnih mjesta, a ukupno na području grada ima oko 950 uređenih parkirnih mjesta pod naplatom. U kontekstu brojke od oko 8000 osobnih automobila, radi se o svega 12 posto.

Podatke o privatnim parkiralištima nemamo, ali kako god, teško da ukupni kapacitet pokriva i četvrtinu potreba.

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

- Oglas -