Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaU KBC Split stiglo deset novih uređaja

U KBC Split stiglo deset novih uređaja

U protekla tri mjeseca u Klinički bolnički centar Split stiglo je deset novih medicinskih uređaja. Riječ je o tri ultrazvučna uređaja, tri operacijska mikroskopa, mamografu, robotu asistentu, operacijskom stolu s integriranim RTG uređajem i endoskopskom stupu za pulmologiju sa endoskopskim ultrazvukom.

Dva ultrazvučna uređaja smještena su na Klinici za bolesti srca i krvnih žila, a jedan na Zavod za kardiokirurgiju. „Dva nova ehokardiografska uređaja najviše su kategorije u području kardiologije. Uređaji će poboljšati dijagnostičke mogućnosti u širokom spektru kardioloških oboljenja te unaprijediti izvođenje složenih strukturnih intervencija na srčanim zaliscima“, kazala je predstojnica Klinike za bolesti srca i krvnih žila prof. dr. sc. Darija Baković Kramarić.

Operacijski mikroskopi stigli su na Kliniku za očne bolesti, Kliniku za bolesti uha, nosa i grla s kirurgijom glave i vrata te Zavod za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju i opekline. „ARTEVO 800 potpuno je integrirani digitalni mikroskop koji omogućava obavljanje oftalmolških operacija gledanjem u mikroskopsku sliku koja dolazi s kamere mikroskopa na 3D zaslonu, tzv. ‘Heads up surgery’. Uređaj doprinosi značajnom napretku u mogućnostima operacija oka te pruža najsuvremeniju skrb za naše pacijente. Ulaganje u ovakvu naprednu medicinsku opremu svrstava KBC Split i Kliniku za očne bolesti u oftalmološki vrh u Hrvatskoj kao jedinu javnu ustanovu u državi s navedenim mikroskopom“, istaknuo je prof. dr. sc. Kajo Bućan, predstojnik Klinike za očne bolesti.

Pročelnik Zavoda za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju i opekline dr. Josip Banović istaknuo je da će mikroskop kojeg su dobili „unaprijediti kvalitetu i sigurnost operacija koje smo do sada radili, ali i otvoriti novi dijapazon operacija u smislu izvođenja operacija iz područja mikrokirurgije poput rekonstrukcije defekata tkiva, replantacije, mikrokirurške rekonstrukcije dojki, itd.“.

Klinika za plućne bolesti bogatija je za endoskopski stup za pulmologiju sa endoskopskim ultrazvukom. „Riječ je dragocjenom alatu i sofisticiranoj dijagnostičkoj metodi koja kombinira bronhoskopiju s ultrazvučnom sondom postavljenom unutar bronhoskopa, omogućujući visoko preciznu vizualizaciju i evaluaciju bronhopulmonalnih struktura koje su ranije bile dostupne samo kirurškim metodama. EBUS se primjenjuje u dijagnostici primarno karcinoma pluća, ali i sarkoidoze, infekcija i limfoma“, tvrdi predstojnica Klinike za plućne bolesti doc. dr. sc. Suzana Mladinov.

Robot asistent HUGO RAS najmoderniji je sustav za robotsku kirurgiju i prvi takav u hrvatskim bolnicama, a instaliran je na Klinici za kirurgiju. Predstojnik Klinike prof. prim. dr. sc. Zdravko Perko istaknuo je da se radi o uređaju koji omogućuje izvođenje minimalno invazivnih operacija. Riječ je o naprednoj tehnologiji, zbog čega u bolnici očekuju bolje ishode liječenja bolesnika, osobito onih najtežih. „Operirat ćemo u području abdominalne, torakalne, urološke i ginekološke kirurgije. Robot puno znači ne samo našoj klinici već cijeloj bolnici u kojoj će se unaprijediti operacijski zahvati. I dalje će operirati kirurg, no uz pomoć Huga, odnosno robotski asistirane kirurgije, operacije će biti preciznije i moći će se izvoditi i kompliciraniji zahvati“.

Predstojnik Klinike za urologiju, u koju je stigao novi operacijski stol s integriranim RTG uređajem, izv. prof. dr. sc. Marijan Šitum pojasnio je da se ovim uređajem „omogućava vršenje invazivnih terapijskih i dijagnostičkih endoskopskih zahvata i operacijskih postupaka po svim kriterijima propisanih od strane Europskog urološkog društva. Korištenjem ove tehnike povećava se kvaliteta liječenja, ali i sigurnost za bolesnika koji će daleko manje biti izloženi komplikacijama određenih postupaka i zahvata. Također, liječnicima urolozima pruža jednostavniji, ali bolji i sigurniji pristup u liječenju i dijagnostici uroloških bolesnika“.

foto: KBC Split
Na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju instaliran je i novi digitalni mamografski uređaj. „Uređaj ima mogućnost obavljanja kontrastne mamografije uz pomoć koje se povećava specifičnost i osjetljivost mamografije u otkrivanju i diferencijaciji tumorskih promjena dojki. Također poboljšava se i racionalizira trijaža pacijentica u kontekstu eventualne daljnje potrebe za dodatnom komplementarnom dijagnostikom, a ubrzava se i sam proces postavljanja konačne dijagnoze te odabira adekvatne terapije. Nabavkom ovog uređaja Zavod je kompletirao trenutno dostupnu radiološku aparaturu za dijagnostiku bolesti dojke što nas definitivno pozicionira kao jedan od tri najveća centra izvrsnosti u Hrvatskoj“, istaknuo je predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervenciju radiologiju izv. prof. dr. sc. Krešimir Dolić.

KBC Split je u 2022. i 2023. godini nabavio medicinske opreme ukupne vrijednosti 21.093.625,70 eura – priopćili su iz KBC Split.

- Oglas -