Nedjelja, 14 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaU Hrvatskoj zabilježeno skoro 40.000 oboljelih od gripe, prijavljena 23 smrtna slučaja

U Hrvatskoj zabilježeno skoro 40.000 oboljelih od gripe, prijavljena 23 smrtna slučaja

U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2022./2023., zaključno s 2. travnja 2023. godine, u sklopu agregiranog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 39769 prijava oboljelih od gripe, od čega je 508 prijava zaprimljeno u 13. tjednu 2023. godine – objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Najveća stopa prijave gripe na 100 000 stanovnika bilježi se u Koprivničko-križevačkoj, Primorsko-goranskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji .Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske i školske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

Tijekom ove sezone prijavljeno je 23 smrtna ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija, navode nadalje iz HZJZ, uz napomenu da je teško odrediti točnu brojku stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe, odnosno kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse.

Uz sezonu gripe uobičajeno se povezuje tzv. višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom.

U Nacionalnom referentnom centru za gripu HZJZ-a u uzorcima pozitivnim na virus gripe u 13. tjednu prevladava virus gripe B (90%), uz udio virusa gripe A od 10% – objavio je HZJZ.
MD/foto MD

- Oglas -