Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaU godinu dana udvostručen broj hospitalizacija djece zbog korone

U godinu dana udvostručen broj hospitalizacija djece zbog korone

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin bila je gošća Dnevnika N1 , gdje je govorila o cijepljenju djece protiv covida-19.

Pavić Šimetin kaže da su zadovoljni odazivom na cijepljenje.

“Odazvala su se djeca, roditelji, i puno naših građana. Što se tiče djece, dosad smo cijepili sedmero djece. Svi su bili jako hrabri. Osmijesi su prevladavali, možda koja mala suzica, ali brzo je prošlo”, govori.

Ističe da je na cijepljenju uvijek prisutan liječnik koji odlučuje hoće li se osoba cijepiti.

“Nije u svim zemljama slučaj da su liječnici prisutni na cijepljenju. Na punktu mogu direktno saznati mogu li se cijepiti”, rekla je.

Kojoj skupini djece se posebno preporučuje cijepljenje protiv covida?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučuje cijepljenje svoj djeci u dobi od 5 i više godina.

“Posebno se trebaju cijepiti djeca s kroničnim bolestima i žive u kućanstvu s imunkompromitiranim osobama i osobama starije životne dobe. Cijepljenjem djece koja žive u takvim kućanstvima se pruža veća razina zaštite za njihove ukućane”, prenosi N1

Pojasnila je i kakve simptome mogu imati djeca zaražena koronavirusom, kao i koliko je hospitalizacija djece bilo u Hrvatskoj zbog covida-19.

“To može biti za dijete teška bolest. U smislu da dijete teško diše, ima visoku temperaturu i da njegovo stanje zahtijeva hospitalizaciju. Mi smo imali tijekom 2020. godine više od 400 hospitalizacija djece, a u 2021. smo imali više od 850 hospitalizacija.

Najveći dio tih hospitalizacija je bio u četvrtom valu koji još uvijek nije završio. Imamo i pojedinačne, nažalost smrtne ishode kod djece. Ono što je nama problem što mi zapravo ne znamo koja su to djeca. Najveći dio djece će biti bez znakova bolesti i s vrlo slabim simptomima, ali jedan dio će zahtijevati hospitalizaciju, ali doći će i do smrtnih ishoda. Takvih smo slučajeva imali šest u 2021. kod djece u dobi od 0 do 17 godina”, rekla je.

Za cijepljenje djece kod pedijatara i školskih liječnika važno je prikupiti dovoljan broj djece zainteresirane za cijepljenje, objašnjava.

“Mi vjerujemo da će to ići jednim dobrim tempom. Ne radi se samo od djeci od 5 do 11 godina, već i djeci od 12 do 17 godina. Pojedini Zavodi će otvoriti cijepljenje i na punktovima. Svi koji su danas došli su došli iz nekakve žurbe”, kazala je.

MD/foto: Pixabay

- Oglas -