Subota, 18 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAU Galeriji Gojak otvorena izložba Europanovih idejnih rješenja za pijacu i peškariju,...

U Galeriji Gojak otvorena izložba Europanovih idejnih rješenja za pijacu i peškariju, glavno pitanje građana bilo je: Kad će se radit?

Jučer je, u Galeriji Gojak, otvorena izložba 20 idejnih rješenja pijace, peškarije i gastro centra pristiglih na međunarodni natječaj Europan 17, a nakon otvaranja izložbe građani su mogli poslušati autore prva dva nagrađena rada, Elisabeth Terrisse de Botton i Matthieu Brassbin (autori rada “Earth, Wind and Water” ) te Drveničanku Anteu Divić i Riu Tursan iz tima koji je osvojio drugo mjesto za rad “A Roof without a House – A Study of Slowness”. Redom zanimljiva, inovativna i kreativna rješenja, među kojima je žiri odabrao rad španjolsko-francuskog dvojca, moći će se pogledati do 26. travnja, a na samom otvaranju izložbe okupljenima su se obratili gradonačelnik Makarske Zoran Paunović i Helena Knifić Schaps, predsjednica Europana Hrvatska.

U radovima se, kako su rekli i gradonačelnik i Josip Karamatić, ravnatelj Gradskog muzeja, vidi drugačija percepcija grada i njegovih lokaliteta. Gradonačelnik je rekao kako su imali sastanak s pobjednicima te da su mišljenja kako treba nastaviti ići dalje u proces. Helena Knifić Schaps iz Europana istaknula je kako se također nada realizaciji jer upravo realizacija jest bit svakog natječaja.

Sam početak realizacije najviše je zanimao i građane i novinare, a nakon predstavljanja radova i obrazloženja mladih arhitekata značajnijih pitanja od toga, osim pokoje opservacije, nije ni bilo. Rješenja su afirmativno komentirali i trgovci s pijace, a što se tiče ključnog pitanja, početka radova, gradonačelnik je kazao kako bi jesen 2026. godine bila optimističan rok za početak radova. Naime, radovima prethodi pregovarački postupak koji je za Peškeru trajao oko godinu i pol.

– Potom se putem javne nabave ugovara idejni, te izvedbeni i glavni projekt. Tek onda se ide na ishođenje građevinske dozvole, rekao je Paunović.Na pitanje novinara kolika je procijenjena vrijednost radova odvratio je kako se za sada ne može spekulirati sa ciframa.

Sami autori su, inače, publiku proveli kroz projekcije i objasnili koje su im ideje bile vodilje te objasnili kako su zamislili projekt. Pobjedničkim radom pozabaviti ćemo se kroz intervju s prvonagrađenim dvojcem, a što se tiče vrlo zanimljivog drugonagrađenog rada, više o njemu već smo pisali predstavivši talentiranu Anteu Divić iz Drvenika i njezin tim.

Svi koji vole arhitekturu ili žele pogledati kako mladi arhitekti iz Europe vide Makarsku, mogu pogledati izložbu još tjedan dana.
Ivona Ćirak /foto Goran Morović, O.Franić- Oglas -