Srijeda, 29 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaU BiH znatno manji dnevni broj novozaraženih, u Sarajevu niti jedan novi...

U BiH znatno manji dnevni broj novozaraženih, u Sarajevu niti jedan novi slučaj

U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je zabilježen značajni dnevni pad broja novih slučajeva zaraze koronavirusom u usporedbi s proteklim tjednima a laboratorij Kliničkog cetra u Sarajevu u kojemu je bilo najveće žarište nije potvrdio niti jednog novooboljelog.

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata zabilježena su ukupno 102 nova slučaja zaraze. U Federaciji BiH testirano je 1050 uzoraka od kojih je 58 bilo pozitvno na koronavirus. Potvrđeno je kako je u tom entitetu od nedjelje umrlo pet zaraženih osoba od kojih su dvije preminule u Mostaru u kojemu je zabilježeno 34 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Zbog povećanog broja zaraženih osoba u Hercegovini su uvedene dodatne mjere predostrožnosti i restrikcije održavanja svadbi i drugih slavlja na kojima se okuplja veći broj ljudi kako bi se izbjeglo širenje kororanvirusa.

U Republici Srpskoj testirali su 563 uzorka a njih 44 bilo je pozitivno na virus SARS-CoV-2. u Tom su entitetu od nedjelje prijavljena i dva smrtna slučaja povezana sa zarazom.

Od sredine prošlog tjedna gotovo je prepolovljen dnevni broj novih slučajeva zaraze u BiH koji je do tada bio redovito veći od 300 a u nekim danima je bio i veći od 400.

Najveće žarište zaraze bilo je Sarajevo a ravnateljica županijskog zavoda za javno zdravstvo Aida Pilav u ponedjeljak je ocijenila ohrabrujućim činjenicu da se taj trend sada mijenja jer je od 14. do 16. kolovoza potvrđeno samo 12 novih slučajeva

“Brojke su i dalje daleko od idealnih ali ako se ovako nastavi trend će biti još bolji. Ovo nam govori da je stanovništvo usvojilo zdravstvene mjere i preporuke i na nama je da to nastavimo održavati”, kazala je Pilav kako je citira portal Klix.

Stotine novozaraženih u Sarajevskoj županiji svakog dana u protekla dva tjedna zdravstvene vlasti su povezale s obilježavanjem Kurban-bajrama potkraj srpnja jer su tada uobičajena veća okupljanja rodbine i prijatelja.

Inkubacijsko dvotjedno razdoblje u kojemu se virus koji je tada kružio mogao proširiti sada je isteklo pa je pretpostavka kako je sada manja mogućnost da se pojavi veliki broj novozaraženih.
Hina/foto Unsplash

- Oglas -