Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaU BiH u subotu 304 novozaražene osobe

U BiH u subotu 304 novozaražene osobe

U Bosni i Hercegovini u subotu su potvrđena 304 nova slučaja zaraze koronavirusom a u Federaciji BiH na snagu su stupile dodatne restriktivne mjere čiji je cilj spriječiti ubrzano širenje infekcija.

Prema podacima iz entitetskih zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH testirano je 1016 uzoraka a zaraza je potvrđena u 174 slučaja. U Republici Srpskoj testirali su 663 uzorka a zarazu utvrdili u 130 slučajeva. U tom su entitetu od petka potvrđena i tri smrtna slučaja koja se mogu povezati sa zarazom koronavirusom.

Pojedinačno je najviše novih slučajeva zaraze u protekla 24 sata bilo na području Sarajeva gdje su 82 novozaražene osobe. Slijedi Banja Luka sa 23 slučaja i Bijeljina s 19 novozaraženih.

Ukupni broj zaraženih u BiH od početka epidemije sada je blizu deset tisuća.

Zdravstvene vlasti u BiH procijenile su kako su glavni razlog svakodnevnog troznamenkastog broja novozaraženih okupljanja većeg broja osoba koje pri tom ne nose maske niti održavaju fizičku distancu.

Odlukom enitetskog kriznog stožera u Federaciji BiH stoga je od subote na snazi odluka po kojoj će se u zatvorenim prostorima moći okupljati najviše do 50 osoba a na otvorenome do stotinu.

Pri tom se moraju pridržavati zaštitnih mjera odnosno nošenja maski i održavanja uzajamne udaljenosti od najmanje jednog metra.

Istodobno je ograničen i rad ugostiteljskih objekata pa će svi oni u Federaciji BiH ubuduće moći biti otvoreni najduže do 23 sata.

Hina / foto Unsplash

- Oglas -