Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaU BiH u srijedu 274 nova slučaja zaraze koronavirusom

U BiH u srijedu 274 nova slučaja zaraze koronavirusom

U Bosni i Hercegovini u srijedu je potvrđeno novih 274 slučaja zaraze koronavirusom a najveći broj novozaraženih i dalje je s područja Sarajeva, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo.

U Federaciji BiH testiran je 1161 uzorak a zaraza je potvrđena u 183 slučaja dok su u Republici Srpskoj testirali 436 uzoraka od koji je 91 bio pozitivan na virus SARS-CoV-2.

Najveći broj novozaraženih u protekla 24 sata otkriven je u Sarajevu gdje je potvrđeno 86 novih slučajeva.

Iz RS-a su prijavili i dva nova smrtna slučaja a u Federaciji BiH su umrle četiri osobe.

Iz Ministarstva obrane BiH potvrđeno je kako je jedan od preminulih uslijed zdravstvenih komplikacija prouzročenih zarazom pripadnik oružanih snaga te zemlje koji je bio na liječenju u bolnici u Zenici.

To je treći vojnik koji je umro nakon što je zaražen koronavirusom.

Prema zbirnim pokazateljima s različitih razina vlasti u BiH je trenutačno nešto više od šest tisuća aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom a deset posto od tog broja odnosi se na osobe koje su zbog komplikacija smještene na bolničko liječenje.

Tridesetak hospitaliziranih pacijenata trenutačno je na respiratorima odnosno u stanju u kojemu su im ugroženi životi.

U cijeloj BiH je od pojave epidemije u ožujku zaraza potvrđena kod nešto više od 13 tisuća osoba nakon provedenih više od 144 tisuće testiranja.

Više od šest i pol tisuća zaraženih do sada se oporavilo.

Ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić u srijedu je ponovo upozorio kako je stanje ozbiljno jer broj oboljelih i umrlih nastavlja rasti.

“Situacija je iznimno ozbiljna i apeliram na to da svi to prihvatimo i da se zajednički borimo tako što ćemo maksimalno poštovati propisane mjere i preporuke. Nijedna mjera nije isključena u predstojećem razdoblju”, kazao je Mandić za bosanskohercegovačko izdanje “Večernjeg lista”.
Hina/foto Unsplash

- Oglas -