Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacija20.LIPNJA: U BiH 66 novih slučajeva zaraze koronavirusom

20.LIPNJA: U BiH 66 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Broj zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata porastao je za 66 u novome valu nastalom nakon popuštanja mjera, no vlasti unatoč tome ne najavljuju povratak restriktivnih mjera, nego građane pozivaju na oprez i pridržavanje  epidemioloških preporuka

Najveći broj pozitivnih na testiranju od virusa covid-19 je u Sarajevskoj županiji – njih 14, slijedi Banja Luka s 13 oboljelih te Zvornik na istoku zemlje koji je novo žarište zaraze.
Kako su izvijestili iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo u posljednja 24 sata od testiranih 548 uzoraka u tome entitetu pozitivnih na covid-19 bilo je 36 osoba, dok je istodobno na području entiteta Republike Srpske zabilježeno 30 novozaraženih osoba.

U Federaciji BiH pozvali su na pridržavanje mjera opreza kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

“ Držanje distance i izbjegavanje rukovanja, izbjegavanje većih okupljanja, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku uz održavanje osobne higijene i higijene prostora jednostavne su mjere čijim pridržavanjem dajemo veliki doprinos u sprječavanju širenja virusa i povećanja broja oboljelih”, naveli su iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Strože mjere, koje su uključivale i zabranu putovanja između pojedinih općina, te zabranu kretanja osoba starijih od 65 i mlađih od 18,od ožujka sve do svibnja rezultirale su značajnim padom broj na jednoznamenkasti broj. Liberaliziranje mjera dovelo je do značajnog povećanja broja slučajeva oboljelih od koronavirusa.
Do subote je u BiH zaraza od koronavirusa potvrđena u 3341 slučaju, a zabilježeno je 164 smrtnih ishoda od covida-19.
Hina / foto Pixabay

- Oglas -