Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaU BiH 262 novozaražena, u Sarajevu otkazuju sve planirane manifestacije

U BiH 262 novozaražena, u Sarajevu otkazuju sve planirane manifestacije

Nova 262 slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su u četvrtak u Bosni i Hercegovini, izvijestili su iz zavoda za javno zdravstvo u toj zemlji dok se stanje sve više pogoršava u Sarajevu koje je već tjednima najveće žarište epidemije.

Na klinikama u Federaciji BiH u protekla 24 sata testirano je 919 uzoraka a zaraza je potvrđena u 128 slučajeva dok su tri zaražene osobe preminule.

U Republici Srpskoj testirali su 488 uzoraka a u 118 slučajeva potvrđena je zaraza koronavirusom. U tom su entitetu od srijede od posljedica zaraze koronavirusom preminula dva starija muškarca.

Još 16 zaraženih registrirano je u distriktu Brčko.

Sarajevo je i dalje najveće žarište zaraze jer su na području glavnog grada BiH tijekom 24 sata potvrđena 74 nova slučaja a jedna je osoba umrla. Ukupni broj zaraženih među Sarajlijama od pojave koronavirusom sada je tako veći od 2500 što je gotovo 20 posto od ukupnog broja u cijeloj državi.

Aktivnim se trenutačno smatra nešto više od 1300 slučajeva zaraze.

Kapaciteti sarajevske Klinike za plućne bolesti namijenjene smještaju oboljelih od bolesti COVID-19 popunjeni su više od 80 posto pa županijske vlasti razmatraju mogućnost brze uspostave sličnih kapaciteta za smještaj dodatnih pacijenata. Odlukom predsjednika županijske vlade Marija Nenadića svim zdravstvenim djelatnicima prekinuti su godišnji odmori.

Zbog naglog širenja zaraze u Sarajevu se otkazuju gotovo sve ranije planirane masovne manifestacije. Nakon što je direkcija Sarajevo Film Festivala (SFF) potvrdila da će ta najveća regionalna filmska smotra planirana za razdoblje od 14. do 21. kolovoza biti održana bez publike odnosno isključivo na online platformi, u četvrtak su i organizatori druge “Povorke ponosa” čiji je cilj promocija prava LGBTIQ populacije planirane za kraj mjeseca najavili kako se ni ona neće održati na uobičajeni način.

“Povorku odgađamo za vrijeme kada epidemiološka situacija u državi bude povoljna”, naveli su organizatori.

Predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić ocijenio je kako stanje jest zabrinjavajuće, ne samo u Sarajevu nego i u entitetu i cijeloj državi ali je istaknuo kako restrikcije nalik onima tijekom proljeća nisu opcija o kojoj se razmišlja.

“Ne želimo više žrtvovati ekonomiju jer ćemo inače zapasti u ‘zonu gladi’, imat ćemo jako veliki broj socijalnih slučajeva. Nećemo više uvoditi restriktivne mjere poput policijskog sata, ali ćemo mjere dorađivati”, kazao je Novalić u srijedu.
Hina /foto Unsplash

- Oglas -