Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaTucaković: Koliko smo kanadera imali, toliko smo ih koristili. Što možemo dalje?

Tucaković: Koliko smo kanadera imali, toliko smo ih koristili. Što možemo dalje?

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković govorio je o stanju na požarištu kraj Šibenika, potvrdivši da je ono danas i dalje stabilno.

“Nije bilo otvorenog plamena i velikih fronta. Bilo je izdimljavanja na području Zatona i Rasline. Od 6 sati ujutro su angažirana dva kanadera i dva air tractora. Još uvijek ima izdimljavanja s obzirom na vjetar koji se pojavljuje i aktivira određene dijelove požarišta. Tijekom cijele noći bilo je dosta teško, ali požar nije prešao jadransku magistralu. Najbitnije je bilo sačuvati da nam požar ne preskoči jadransku magistralu”, rekao je gostujući na N1.

Kazao je da Policijska uprava šibensko-kninska istražuje uzrok te da se nada da će pronaći počinitelja ili uzrok požara, u kojem je došlo do stradavanja dvadesetak kuća.

“Dvije su kuće u potpunosti uništene. Nastala je velika materijalna šteta na vinogradima i maslinicima, kao i na poljoprivrednim zemljištima. Jedna nepopravljiva šteta koja je dugoročna”, ističe.

Pritom je odbacio bilo kakve tvrdnje o slabosti ili pucanju sustava.

“Sustav je odreagirao upravo onako kako struka mora odreagirati. Već u petoj minuti je zatražen odmah kanader, kojega smo mi u vatrogasnom zapovjedništvu odmah odobrili. Uzbunjene su snage s kontitenta i iz prioblaja i najmanje dva kanadera su ovdje prisutna. No, o silini samoga požara govori i činjenica da kanaderi u jednom trenutku nisu mogli uzimati vodu koliki je bio dim na Prokljanu. Jako je bilo teško i bacati vodu jer je bio veliki dim i sigurnost pilota je bila ugrožena. Uloženi su veliki napori vatrogasaca”, kazao je.

Govoreći o broju dostupnih kanadera, naglasio je da su oni u nadležnosti Ministarstva obrane.

“Mi smo imali u pripravnosti 4 kanadera i tri airtractora. Imali smo još jedan veliki požar u Visočanima kraj Zadra. Tamo su obranjene kuće. Tamo su požar gasila tri airtractora i jedan kanader, a na području Zatona i Rasline su bila dva do tri kanadera”, ističe.

“Prema mojim saznanjima, peti kanader bi trebao biti negdje do 15.8. u Zračnoj luci Zemunik i dostupan vatrogascima”, dodaje.

Upitan nije li trenutni broj kanadera ipak premali s obzirom na potrebe, rekao je:

“U tom trenutku smo imali dva velika požara i bio je treći na Boraji. S čime smo raspolagali, tako smo i postupili. Nepovoljne vremenske prognoze su bile od početka ove sezone. Koliko je kanadera bilo na raspolaganju, toliko smo i koristili. Što možemo dalje? – kaže Tucaković za N1.

MD/foto: Pixabay

- Oglas -