Petak, 23 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaTrump kritizirao WHO, Tedros mu odgovara: "Nemojte politizirati virus"

Trump kritizirao WHO, Tedros mu odgovara: “Nemojte politizirati virus”

 Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus tražio je u srijedu da se ne politizira pandemija koronavirusa nakon što je američki predsjednik Donald Trump optužio UN-ovu agenciju da je prebliska Kini i da loše upravlja tom krizom.

“Nemojte politizirati virus. Nema potrebe da se covid-19 koristi za skupljanje političkih bodova”, rekao je tijekom virtualne konferencije za novinare Tedros Adhanom Ghebreyesus na pitanje novinara o optužbama koje je Trmp iznio na račun Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) utorak.

“Imate puno drugih načina da se dokažete”, dodao je i pozvao na “izbjegavanje igre s vatrom”.

“Molim vas, politiziranje covida stavite u karantenu”, zaključio je.

Predsjednik Trump je kritizirao WHO, ocijenivši u utorak na brifingu za novinare da je ta organizacija prebliska Pekingu. “Čini se da sve ide u korist Kine, to nije prihvatljivo”, izjavio je Trump i zaprijetio obustavom američkog finaciranja WHO-a.

Tedros je u srijedu zahvalio Sjedinjenim Državama na “velikodušnoj podršci” u borbi protiv pandemije, ali je pozvao svijet da udruži napore.

“Sjedinjene Države i Kina bi se trebale ujediniti u borbi protiv tog opasnog neprijatelja”, istaknuo je.

“Borimo se protiv tog opasnog virusa i trebamo biti ujedinjeni”, rekao je Tedros.

“Nemojmo se igrati s vatrom pred virusom koji eksponencijalno napreduje”, upozorio je on dok se broj umrlih u svijetu približava 100.000.

Hina / screenshot Youtube

 

- Oglas -