Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaTrošak smještaja turista s koronavirusom snosit će porezni obveznici

Trošak smještaja turista s koronavirusom snosit će porezni obveznici

Trošak smještaja turista s koronavirusom u Hrvatskoj neće snositi vlasnici apartmana, već ćemo ih snositi svi mi, budući da će se za to morati pobrinuti županije, čije proračune pune njihovi stanovnici.

Prije mjesec dana ravnatelj HZJZ-a i član Nacionalnog stožera civilne zaštite Krunoslav Capak za Index je rekao da rade na uputama za strane turiste kojima se u Hrvatskoj ustanovi da su pozitivni na koronavirus te da će jedna od uputa biti da trebaju ostati u smještaju koji su iznajmili kod nas, bilo da je riječ o hotelu ili apartmanu, i to 14 dana.

Jučer je isto kazao i ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Marko Rađa za Slobodnu Dalmaciju, navodeći da će turist biti upućen u apartman u kojemu boravi i u njemu će morati provesti 14 dana u samoizolaciji.

“Vlasnik apartmana gosta koji je u samoizolaciji ne smije izbaciti iz apartmana. Štoviše, mora se brinuti o njemu i o njegovoj obitelji, ako je s njom na ljetovanju. Svi oni moraju biti u samoizolaciji i vlasnik apartmana im mora svaki dan donositi hranu i higijenske potrepštine, koje će ostavljati ispred vrata apartmana. Naravno, ako je gost u Hrvatsku došao osobnim automobilom, postoji mogućnost da on Hrvatsku napusti kada mu se utvrdi da je pozitivan na koronavirus”, rekao je Rađa.

Pitali smo privatne iznajmljivače što o tome misle jer bi im to moglo stvarati probleme, a moguće je, između ostalog, i da im u taj smještaj trebaju stići novi gosti.To bi ih još dodatno gurnulo na rub propasti jer i ovako snose ogromne gubitke zbog znatno manjeg broja dolazaka turista u Hrvatsku.

Šefica Zajednice obiteljskog turizma: Trošak snose županije

Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri HGK-u, za Index je rekla da to jednostavno nije točno.

“HZJZ je izdao jasne upute za postupanje ako gost ima koronavirus. U uputama stoji da se, ako se gostu utvrdi da je pozitivan, ali ne bude hospitaliziran, on tada vraća u svoju matičnu zemlju. Za onaj mali broj gostiju koji se neće vratiti, već ostaje u Hrvatskoj, u naputku HZJZ-a se kaže da su im tad lokalna tijela dužna osigurati adekvatan smještaj tijekom njihove karantene. S obzirom na to da lokalne vlasti to ne mogu osigurati, već regionalne, tako će troškove smještaja pokriti županije”, rekla nam je Nimac Kalcina.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji su, govori nam, već uspjeli organizirati smještaj na određenim destinacijama za turiste koji su pozitivni, a taj trošak, tvrdi ona, snosi županija.

“To neće ići ni na trošak domaćina ni gosta, već trošak smještaja pokrivaju županije. Što se tiče hrane i dostave hrane, s tim može pomoći domaćin apartmana, ali to će gost sam morati platiti. Svaki gost dolazi na svoj rizik. Tijekom prošlih godina su se gosti isto razbolijevali i ostajali duže pa su si sami plaćali trošak i dodatnog smještaja i hrane i boravka ovdje dok im je trajalo liječenje. Tako će se i sad sa zaraženim koronom postupati identično kao i u svim drugim slučajevima bolesnih gostiju. Što se tiče samoizolacije, ostaju na svoj trošak, osim ako ne budu smješteni u objektima organiziranim od lokalnih i regionalnih tijela”, istaknula je Nimac Kalcina za Index.

Navela je i kako danas bar nije problem s dostavom hrane jer osim restorana, hranu dostavljaju i razni OPG-ovi i trgovine.

“Uglavnom, ako vlasnik apartmana ima nadolazeću rezervaciju i nije u mogućnosti zadržati turiste koji trebaju biti u karanteni, ako oni odluče ostati u Hrvatskoj, vlasnik objekta, odnosno apartmana, ih nije dužan zadržati u svom objektu. Za dostavu hrane sam također rekla da vlasnik apartmana nije obavezan brinuti o tome”, rekla je Martina Nimac Kalcina za Index.
M. D.

- Oglas -