Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaTROGIR:Izbacuju svu plastiku iz Grada, muzeja, vrtića i knjižnice

TROGIR:Izbacuju svu plastiku iz Grada, muzeja, vrtića i knjižnice

Trogir kao drugi grad u RH, iza Dubrovnika, pridružio se inicijativi Plastic Smart Cities uz koju namjerava u potpunosti izbaciti jednokratnu plastiku iz Grada i gradskih ustanova u cilju smanjenja plastičnog otpada u moru.

– Početkom godine već smo je eliminirali iz Kneževa dvora pa su plastične boce, čaše, vrećice i sličan potrošni materijal, koji se u pravilu baci nakon jednog korištenja, zamijenjeni staklenim, kartonskim i drvenim varijantama. Od sada jednokratnu plastiku izbacujemo iz muzeja, knjižnice, vrtića. Briga za okoliš jedan je poseban parametar naprednosti nekog grada i zajednice i zato na zelenim projektima intenzivno radimo zadnjih par godina- poručio je gradonačelnik Ante Bilić. Sanirao se deponij, uskoro otvara reciklažno dvorište, grad, tvrdi gradonačelnik, nikad nije bio ozelenjavan koliko u posljednjem periodu.

Postavile su se i kante za odvajanje otpada o čemu će se, ističe, više govoriti i educirati uskoro.

– Određena svijest o zaštiti okoliša postoji među našim građanima, ali moramo se svi probuditi te početi čuvati našu bogomdanu prirodu o kojoj ovisi i kvaliteta života, ali i turističke ponude, mi u gradskoj upravi bit ćemo prvi primjer tome i partner svakome sa zelenim idejama- zaključio je Bilić.

M. D.

- Oglas -