Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKATREĆA SREĆA Grad bezuspješno traži statističara, treba im pomoći oko donošenja strateških...

TREĆA SREĆA Grad bezuspješno traži statističara, treba im pomoći oko donošenja strateških odluka

Reustroj gradske uprave donio je velike promjene, a zanimljivo je da se posljednjih mjeseci traže i neke posve druge struke nego su bile u staroj sistematizaciji. Tako su zaposleni savjetnica za krajobrazno uređenje te viši stručni suradnici za komunalno gospodarstvo kao i viši stručni suradnik za urbanizam, a problem je nastao s popunjavanjem mjesta za radno mjesto viši stručni suradnik za statističku analizu. Taj je natječaj ponovno raspisan prije 10-ak dana. Gradonačelnika, koji je načelno zadovoljan kako je zaokružen tim u Odjelu za razvoj, posebno muči to što ne mogu naći statističara – analitičara, a objasnio nam je i zašto im je sistematizacija uvela ovo radno mjesto odnosno zašto im je toliko bitno.

– Već smo u dva, tri navrata raspisivali natječaj i nitko se nije javio. Traži se netko računarske ili PMF struke, netko tko bi mogao sažeti podatke u Gradu i dati strateške smjernice, kako bismo znali što treba. Primjerice, trebaju nam brojke kako bismo znali treba li nam za pet godina na Dugišu vrtić ili ne treba. Netko treba sažeti podatke, na primjer gledati trend rasta stanovništva, trend rasta broja djece u vrtiću, smanjuje li se ili povećava doseljavanje, na koji se način kreće stanovništvo u kvartu Dugiš…To su strateške odluke koje Grad koštaju 20 do 30 milijuna kuna i ako treba, napravit ćemo to, a ako ne treba, nećemo napraviti. Ta funkcija izuzetno je bitna, ali s obzirom da su plaće u Gradu izrazito male, mi nemamo neke alate da ponudimo neke veće naknade. Tu smo dosta ograničeni s kvalitetnim kadrovima. Imate statističara koji će teško napustiti dobro i višestruko bolje plaćen posao i doći ovdje raditi za 6, 7 ili 8 tisuća kuna. To je limitirano s nama dužnosnicima, razlika između nas i ostalih nije toliko velika i ne možete to povećavati, iz razloga što je plafon naš, a mi ne možemo povećati našu plaću jer to dolazi iz Vlade. I tu imate zatvoreni krug, objašnjava gradonačelnik.

Pitali smo ga je li točno da je gradske projekte podijelio zaposlenicima u Odjelu za razvoj među kojima ima i novozaposlenih. – Pročelnik je podijelio projekte, ja sam dao smjernice. Oni se dogovaraju međusobno tko će uzeti koji projekt, na meni je samo da ispratim da se projekti “dovuku” do kraja u planiranom roku i da koštaju koliko koštaju. Svi su pročelnici dobili nalog, a radi se o čak 60 projekata, kazao je Paunović.

Na naše pitanje je li i projekt Peškere dodijelio nekom od novih zaposlenika odvratio je potvrdno.

Inače, iz gradske će uprave tijekom ove godine otići više zaposlenika, a neki su, poput Sonje Duke, gradske arhitektice, već išli u mirovinu. Kako nam je rekao gradonačelnik Zoran Paunović, u mirovinu će i Jadranka Selak, Ivna Ribarević, Tea Botica…Koliko će radnih mjesta tijekom ove godine biti upražnjeno te o kojim se točno radnim mjestima radi, poslali smo upit prije 6 dana na adresu Grada. Za sada nismo dobili odgovor.

Kako bilo, gradonačelnik je u svojoj izjavi danoj našem portalu istaknuo kako idu prema smanjivanju broja zaposlenih, s tim da nismo doznali hoće li se i koja mjesta popunjavati, što smo također upitali gradske službe.

Ivona Ćirak/foto M.D.

 

- Oglas -