Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaMOZAIKTRANSPARENTNOST Slovenski studenti napravili sustav za praćenje kako država troši novac

TRANSPARENTNOST Slovenski studenti napravili sustav za praćenje kako država troši novac

Slovenci će uskoro moći preko interneta pratiti koliko i na što država troši njihove novce, objavili su slovenski mediji.Kako navode, preko novog državnog sustava za nadzor građani Slovenije u svakom trenutku mogu pratiti koliko se uplaćuje u državni proračun i na što se točno troši svaki euro, i to ne samo na državnoj razini, nego i na razini općina i regija – piše novac.hr.

– Cilj je veća transparentnost prihoda i potrošnje, kako bi ljudi vidjeli da za poreze koje plaćaju nešto i dobiju – rekla je prilikom predstavljanja tog projekta državna tajnica u slovenskom ministarstvu financija Saša Jazbec.Budući da se podaci svaki dan ažuriraju, na dnevnoj bazi može se pratiti koliko je prihoda državni budžet u tom danu ostvario i koliko je iz njega potrošeno, a dostupni su podaci za posljednjih deset godina.

Dostupni su i podaci o dugoročnim i velikim investicijama. Tako je, primjerice, vidljivo da će na kapitalnu investiciju izgradnje drugog kolosijeka Koper-Divača do 2023. godine biti potrošeno 1,2 milijarde eura, a da je na izgradnju autoputa u Sloveniji do sada potrošeno 8,2 milijarde eura.Izrada programa i grafičkog prikaza stajala je 78.000 eura (oko 600 tisuća kuna), a u tome su sudjelovali i studenti ljubljanskog Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo.

 

- Oglas -