Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOTRAGIČNE BROJKE Izvršenje proračuna: realizirano niti 2 posto planiranog za parkove, šetnice...

TRAGIČNE BROJKE Izvršenje proračuna: realizirano niti 2 posto planiranog za parkove, šetnice i igrališta

Kako se da vidjeti iz izvršenja proračuna za prvih šest mjeseci 2022.godine, koje će se naći na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća iduće srijede, jako je mali broj stavki realiziran, no to se dalo vidjeti i tijekom godine u kojoj smo građevinske strojeve uobičajeno viđali u svrhe stambene izgradnje, no javnih radova gotovo pa nije ni bilo. Ono što je laičko oko vidjelo brojke sada egzaktno potvrđuju.

Naime, kako se vidi u obrazloženju, u Programu građenja komunalne infrastrukture za 2022., koji uključuje 58 aktivnosti, planirano je ukupno 38 milijuna kuna, a realizirano ukupno 4 milijuna, odnosno 10,6 posto. No taj je udio još i dobar.

Posebno je poražavajuća stavka građenja objekata i uređaja za javne površine – izvršenje ne iznosi niti 2 posto!

U obrazloženju su navedeni i razlozi, među kojima uglavnom se navodi nedostatak dokumentacije, nepostojanje akata za gradnju, neriješeni imovinsko pravni odnosi, čekanje kulturne strategije i slično. Negdje su utvrdili da im nije ni potreba ono što su lani uvrstili u proračun.

Primjerice, u podprogramu javne površine navodi se izgradnja Šetališta dr. Franje Tuđmana za koje je planirano 100 tisuća, a potrošeno je nula jer ” nije bilo potrebe za dodatnim ulaganjima”.

Za izgradnju dječjih igrališta, bočališta i skate park utrošeno je 165.620,00 kn, odnosno 27,60 posto od ukupno planiranih 600.000,00 kn iz razloga što nije završena dokumentacija za izvođenje.

Više sreće nije bilo ni s Trgom ispred Crkve Kraljice mira na koji je utrošeno nula kuna, iako je planirano 200 tisuća. Kažu kako nije izrađena projektna dokumentacija.

O Hrpini smo već pisali; umjesto 1,4 milijuna kuna utrošeno je 15 tisuća jer se, po treći put, mijenjao projekt. Nula kuna je, umjesto milijun, dobila i stavka izgradnje i rekonstrukcije gradske plaže, a kao razlog je navedeno ono što je evidentno: zato što se nije išlo u realizaciju.

Za izgradnju parkova i javnog zelenila na JPP utrošeno je nula kuna od ukupno 800.000,00 kuna iz razloga što će se sadnja stabala vršiti u drugoj polovici godine.

Za izgradnju i rekonstrukciju dijela rive – predio Plišćevac utrošeno je opet nula kuna od ukupno planiranih 100.000,00 kn iz razloga što će se pričekati izrada idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja uređenja i urbane opreme gradske Rive u Makarskoj.

Nula kuna dobilo je i igralište u Velikom Brdu iako je planiran milijun. Razlog: zato što nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Milijun i pol kuna se planiralo za izgradnju javnih parkirališta, a utrošeno je, kao i u ranijim stavkamam nula kuna. Ni tu nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Za izgradnju šetnice od hotela Romana do potoka u Krvavici utrošeno je 16.250 kuna, što je više od nule, iako i dalje puno manje od ukupno planiranih milijun. Navode da je izrada projekta u tijeku.

Nije išla ni izgradnja sanitarnog čvora i recepcije u Kotišini, a milijun kuna je bilo u planu.

Nije išla ni Ulica Ilije Despota za koju su planirali 450 tisuća kuna zato jer još nije proveden elaborat ulice. Nulu su dobile i pješačke ulice u staroj jezgri jer čeka projektantsko rješenje, a u planu je bio milijun.

Za Put Endema – Epath utrošeno je 252.379,37 kuna od ukupno planiranih 3.100.000,00 kn iz razloga što će biti realizacija u drugoj polovici godine.

Nula su dobili i park za pse te vježbalište za odrasle, a realizacija je, kako su naveli, odgođena za drugi dio godine.

Za izgradnju pješačke staze od križanja Zadarske ulice sa ŽC 6196 do Velpro-a utrošeno je 0,00 kuna od planiranih 700.000,00 kuna iz razloga što se čeka projekt.

Sve u svemu, od 15 milijuna realizirano je svega 281 tisuća, i bilo bi dobro da je dio programa u realizaciji u drugom dijelu godine, no kako vidimo – očito nije.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -