Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaTommy, G.T. Trade i Marino Trans dobitnici županijskih Zlatnih kuna za 2020.

Tommy, G.T. Trade i Marino Trans dobitnici županijskih Zlatnih kuna za 2020.

Na današnjoj svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Split tradicionalno su dodijeljena priznanja HGK za uspješnost u poslovanju na županijskom nivou u prethodnoj godini. Prema kriterijima HGK najuspješnije su županijske tvrtke u 2020. godini Tommy d.o.o. u kategoriji velikih trgovačkih društava, G.T. Trade d.o.o. u kategoriji srednjih te Marino Trans d.o.o. u kategoriji malih trgovačkih društava.

”Iza nas je teško i u najmanju ruku neobično razdoblje, puno promjena i izazova, odricanja i stvaranja novih poslovnih i životnih navika. Biti najuspješniji u takvoj godini uistinu ima dodatnu težinu, stoga sve čestitke današnjim laureatima’’ poručio je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš. Tomaš se osvrnuo na poslovanje županijskog gospodarstva, naglasivši da podaci o fiskaliziranim računima pokazuju da smo u prvih devet mjeseci ove godine po vrijednosti fiskaliziranih računa nadmašili rekordnu 2019. te zahvaljujući mjerama Vlade Republike očuvali radna mjesta i zaposlenost. Također se osvrnuo na dosadašnje i planirane aktivnosti ŽK Split namijenjene podršci gospodarstvu i olakšavanju poslovanja poduzetnicima, istaknuvši da je HGK Google za poduzetništvo.

”Gospodarstvenici čine najprilagodljiviji i najotporniji segment našeg društva što je prethodne dvije godine koronakriza još jednom pokazala, a takvima svi dugujemo zahvalnost i poštovanje, pogotovo danas u vremenu kada više nema prečica, ni lakšeg puta, ni linije manjeg otpora. Ova priznanja ujedno trebaju biti poticaj i izazov da se radi još bolje, drugačije i inovativnije, a ja koristim prigodu u ime Komore zahvaliti se na suradnji i svim institucijama, jer samo zajedničkim trudom možemo pomoći gospodarstvenicima. Drago nam je što ste nas prepoznali kao glas gospodarstvenika, na tome vam se zahvaljujemo te ćemo i dalje raditi u interesu našeg gospodarstva”, poručila je čestitajući laureatima potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore i izaslanica predsjednika HGK Mirjana Čagalj.

Najuspješnija velika županijska tvrtka u prošloj godini, splitski Tommy d.o.o., najveći je gospodarski subjekt u Dalmaciji i tržišni lider u djelatnosti maloprodaje na hrvatskoj obali i priobalju. Unatoč svim izazovima poslovanja prouzročenim pandemijom, Tommy je prošle godine ostvario povećanje ukupnog prihoda u odnosu na godinu prije te je u 2020. bio među 20 najvećih hrvatskih tvrtki i šesti maloprodajni lanac po kriteriju ukupnog prihoda. S preko 4.300 zaposlenika, a s povezanim društvima i oko 5.000, ujedno je i  najveći poslodavac u ovom dijelu Hrvatske.

Što je iznimno značajno, naročito na lokalnoj razini, u Tommyju su strateški orijentirani na suradnju s domaćim proizvođačima, posebno malim i srednjim dobavljačima iz područja poljoprivredne i prehrambene proizvodnje, što rezultira udjelom hrvatskih proizvoda od preko 70 posto u ukupnom asortimanu. ”Tommy je 1997. dobio priznanje HGK za najbolje malo trgovačko društvo, 1998. za najbolje srednje i nakon toga u nekoliko navrata u kategoriji velikih tvrtki, mislim da je to raritet koji pokazuje kontinuitet i progresiju te ćemo se i dalje truditi biti uspješni i najbolji”, poručio je primajući priznanje predsjednik Nadzornog odbora Tommyja Zoran Mamić.

U kategoriji najuspješnije srednje tvrtke u Splitsko-dalmatinskoj županiji priznanje je dobio splitski G.T. Trade d.o.o., čija je osnovna djelatnost izgradnja i obnova odlagališta, u čemu su jedna od vodećih tvrtki u Hrvatskoj. G.T. Trade je dokazani lider u multidisciplinarnoj tehnologiji koja se primjenjuje na radove u građevinskoj industriji, osobito u preventivnim i restauratorskim radovima usmjerenim na poboljšanje kvalitete života i očuvanje okoliša. Tvrtka je aktivno uključena u zaštitu okoliša kroz obnovu odlagališta, poput sanacije Karepovca, zaštitu voda, zaštitu voda u cestogradnji i izgradnju željezničkih koridora i laguna. ”Ovo priznanje pokazuje da se uspješno borimo s promjenama, da smo spremni na nove izazove te nas ujedno obvezuje da i u budućem periodu budemo jednako uspješni i dajemo sve od sebe”, rekao je komercijalni direktor G.T. Tradea Mario Lasan.

Tvrtka Marino Trans d.o.o. za usluge prijevoza, sa sjedištem u Otoku (Dalmatinskom), dobitnik je priznanja za najuspješniju županijsku malu tvrtku. Primarna djelatnost tvrtke je prijevoz tereta u unutarnjem i međunarodnom cestovnom prometu, a u samom sjedištu društva organizirana je trgovina, veleprodaja i maloprodaja, građevinskog materijala i alata. ”Na tržištu smo od 1998. godine, a naši su uspjesi rezultat timskog rada i učinkovitog vodstva te motivacije za kontinuirani rast i razvoj u svom području djelatnosti, na zadovoljstvo djelatnika i poslovnih partnera”, poručio je direktor Marino Transa Marinko Đula.

Na svečanosti je uručeno i priznanje povodom značajnog jubileja splitskom hotelu Park, koji je svoja vrata prvi put otvorio davne 1921. te ove godine slavi svoj stoti rođendan. Priznanje je u ime Parka preuzela direktorica Daria Schirmann.

Kako već gotovo dvije godine živimo i radimo u posebnim, pandemijskim uvjetima, ŽK Split je posebno priznanje dodijelila prim.dr.sc. Željki Karin, ravnateljici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije za doprinos stabilnosti epidemiološke situacije, koja je nužni preduvjet za funkcioniranje gospodarstva tijekom pandemije Covid-19 bolesti. Priznanje predstavlja zahvalu dr. Karin, ali posredno i cjelokupnom medicinskom osoblju na njihovom trudu, jer je uspješnost borbe s pandemijom osnovni preduvjet za normalan život i rad, čega su itekako svjesni i gospodarstvenici koji su unatoč svim poteškoćama prilagodili svoje poslovanje i ponašanje mjerama, istaknuli su iz ŽK Split.

Budući da je prošle godine, zbog epidemiološke situacije, svečana sjednica izostala, na ovoj su ujedno uručena i priznanja svima kojima nisu bila uručena 2020., i to tvrtkama i institucijama koje su u prošloj godini obilježile značajne jubileje – Društvu arhitekata Splita, Čistoći d.o.o., Geoprojektu d.d. te Institutu za oceanografiju i ribarstvo, kao i plaketa Zlatna kuna za inovaciju za iTherapy uređaj tvrtki Kristalna ideja.

Svečanost su uveličali i splitski gradonačelnik Ivica Puljak, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Ante Šošić, prorektor splitskog Sveučilišta dr.sc. Željko Radić, koji su bili i uručitelji priznanja, kao i predstavnici drugih značajnih županijskih i gradskih institucija.

Plakete Zlatna kuna dodjeljuju se svake godine za uspješnost poslovanja na županijskom nivou i to prema jedinstvenim kriterijima HGK koji uključuju pokazatelje likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti, profitabilnosti, pokazatelje vezane za zaposlenost, analizu prihoda, snagu poduzeća, nematerijalnu i materijalnu imovinu, a na osnovu bilance stanja i računa dobiti i gu​bitka trgovačkih društava u prethodnoj godini. Također se vrednuje i ukupni poslovni imidž trgovačkih društava, njihov utjecaj na razvoj djelatnosti kojoj pripadaju te doprinos razvoju hrvatskoga gospodarstva u cjelini.
MD/foto HGK

- Oglas -