Subota, 18 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOTIJELOVO U gradu boravilo skoro 2300 gostiju, veliki povratak Poljaka

TIJELOVO U gradu boravilo skoro 2300 gostiju, veliki povratak Poljaka

Čak 2278 gostiju boravilo je u Makarskoj na Tijelovo, što je 27,6 posto u odnosu na 2019.godinu, godinu kojoj u turističkom smislu težimo i čijim se rezultatima turistički radnici nadaju što više približiti u srpnju i kolovozu, pa i rujnu.

Naime, trećina ostvarenih noćenja nije zanemariva kada se zna da je lipanj s aspekta restrikcija i dalje zahtjevniji no što će to za većinu europskih zemalja biti srpanj, a ako pogledamo prošlu godinu, onda je situacija vrlo ohrabrujuća. Istina, nije neki uspjeh prvu “korona-godinu” držati nekakvom referentnom točkom, međutim, svakako veseli znati da je ovogodišnje Tijelovo u odnosu na lanjsko bolje tri do četiri puta.

Ono što u strukturi gostiju posebno upada u oči jest veliki povratak Poljaka u predsezoni. Njih je na ovaj datum bilo čak 62,5 posto u odnosu na vrhunsku 2019.godinu! Prošle pak godine Poljaka gotovo pa nije niti bilo, naime, bilo ih je svega 19. Ove je godine na ovaj datum u Makarskoj noćilo 488 gostiju s ovog velikog tržišta. Postoci tu izgledaju gotovo pa smiješno – ima ih gotovo 2700 posto više nego 2020.

Hrvata je trostruko više nego lani, ali i dvostruko više nego preklani, što govori u prilog tome da su putovanja unutar Lijepe naše dosta aktivirana u predsezoni. Zanimljiv je i porast brojke gostiju sa susjednog BiH tržišta. Naime, ne samo da ih je daleko više no lani, kada naši vjerni gosti nisu mogli putovati zbog restrikcija (dva i pol puta više), nego je brojka porasla i u odnosu na “normalnu” turističku godinu. Gostiju iz BiH je 2019.godine na ovaj datum naime bilo jedan i pol puta manje.

Očekivano, njemačko se tržište najpostupnije budi, no i tu vidimo solidne rezultate. U odnosu na prošlu godinu Nijemaca ima jedan i pol puta više, a ostvarena noćenja u odnosu na 2019.godinu dosežu solidnih 34 posto.

U Makarskoj je na Tijelovo, inače, boravio i 151 Austrijanac, što čini gotovo 80 posto dolazaka od 2019.godine. Najveći je pad na češkom tržištu s kojega je ostvareno svega 12,7 posto noćenja, a Ukrajinaca i Slovenaca je više. Šveđana i dalje kod nas ima tek “u tragovima”, a nekad su ostvarivali značajni turistički promet. Naime, 2019.godine oni su bili na prvom mjestu s 1433 noćenja na isti datum, dok je za ovogodišnje Tijelovo u gradu boravilo samo 12 Šveđana.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -