Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOTestiranje školaraca vjerojatno od idućeg tjedna: ravnatelji makarskih škola komentiraju trenutno stanje...

Testiranje školaraca vjerojatno od idućeg tjedna: ravnatelji makarskih škola komentiraju trenutno stanje i nove mjere

Po svoj prilici od idućeg bi se tjedna trebalo uvesti samotestiranje učenika na COVID-19, no kada, kako i pod kojim uvjetima, ravnatelji lokalnih škola još uvijek ne znaju. Podsjetimo da je naručeno 2,8 milijuna testova koji će se distribuirati u 1300 matičnih te 1000 područnih škola, a testiranje dvaput tjedno trebalo bi učenike, koji bi u nekim slučajevima morali ići u izolaciju, lišiti online nastave.

Renata Gudelj, ravnateljica Osnovne škole oca Petra Perice veli kako nemaju apsolutno nikakve upute.

– Sve što pouzdano znam, znam iz medija poput vas. Nije poznato kako će se distrubuirati, kako će se provjeravati je li test uopće obavljen, niti je poznato kako će se sve to iskomunicirati jer sat razrednika, predviđen za to, neki učenici imaju sredinom tjedna, rekla je Gudelj.

Rekla je kako se nada da će se roditelji i djeca pridržavati mjera te provoditi testiranje.

U ovoj školi u izolaciji su trenutno dva razredna odjela, dok je još jedno odjeljenje na online nastavi jer je dosta djeca bolesno. – Ne radi se o COVID-u, no kako ih je devet od 16 bolesno, odlučili smo se zajedno sa školskom liječnicom za model C, kazala je ravnateljica.

Oko 60 djece je u izolaciji. Jedan djelatnik je pozitivan na koronu.

U Osnovnoj školi Stjepana Ivičevića 20-ak djece i četvoro djelatnika je pozitivno. – Od njih 700-tinjak to je zapravo dobro. Situacija je ipak nešto bolja, pa se nadamo da će ovaj val ići svome kraju, rekla nam je ravnateljica Marica Gržić.

– Što se tiče testiranja učenika, nema uputa, a na TV-u sam slučajno čula kako bi testiranje trebalo početi idućeg tjedna. Koliko sam shvatila, vrlo se vjerojatno ipak neće testireati sva djeca nego samo ukoliko imamo slučaj pozitivnog učenika. Naime, ako je dvoje učenika iz razreda pozitivno, onda se ide na online nastavu. Ukoliko bi se učenici testirali, oni koji su negativni ne moraju u izolaciju. Jer uz trenutne mjere, ako je dijete aktivno i u sportu te recimo ide u školu stranih jezika, moglo bi u izolaciji biti gotovo dva mjeseca, što bi se testiranjem moglo izbjeći. Što se tiče povjerenja u roditelje da će zaista testirati djecu, do sada su se pokazali vrlo odgovorni i nitko nije dovodio dijete koje je zaraženo u školu. Pa se nadam da će i ubuduće tako biti, rekla je ravnateljica.

Kaže kako trenutno nema ništa više bolesne djece nego je to bilo i prije korone.

– I u onim godinama prije epidemije u siječnju i veljači često smo imali poluprazna odjeljenja. Falilo bi pola razreda, kao što pola djece nije moglo ići na natjecanja zbog gripe, viroze ili nekakve infekcije, rekla je dodajući kako se iskreno nada da će omikron varijanta ipak ići u smjeru prehlade ili viroze kako bi se život što prije opet vraćao u normalu.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -