Utorak, 5 prosinca, 2023
NaslovnicaMAKARSKATEME KOJE SU OBILJEŽILE 2021. Priča druga: novi vrtić trebao je biti...

TEME KOJE SU OBILJEŽILE 2021. Priča druga: novi vrtić trebao je biti poklon za Božić, ali i dalje je samo predmet želja

Dječji vrtić kronološki je druga tema koja je obilježila tekuću godinu. U veljači je potpisan ugovor između Grada Makarske i izvođača, i uskoro je postavljen i kamen temeljac. Dobre vibracije su pratile ovaj projekt vrijedan skoro 25 milijuna kuna; kako i ne bi kad je priča o novom samostojećem vrtiću na Zelenki stara pet-šest godina. Za vrijeme gradonačelnika Tonćija Bilića izrađen je jedan projekt, da bi s dolaskom Jure Brkana projekt najprije odbačen kao preskup. Kad  je postalo jasno da nema ništa od dogovora s Crkvom oko vjerskog vrtića, čime bi se relativno brzo riješio problem deficita prostora, postojeći projekt je modificiran te su povećani kapaciteti, i voila, u završnici mandata, nakon triput raspisivane javne nabave, kreće se s radovima.

Napokon se, naime, uspjelo dobiti izvođača koji bi se uklopio u troškovnik i uvjete Grada.

Vrtić je veselio mnoge roditelje jer je obećavao rješenje svima onima koji su otpali s liste, ili čija su djeca “rukama i nogama” ugurana u postojeće grupe, u prekobrojne skupine i neadekvatne prostore po prizemljima stambenih zgrada. Najavljen je kapacitet za 145 korisnika.

Međutim, nije prošlo dugo, a već su se pojavili problemi. Radovi se odvijaju izuzetno sporo, a u listopadu izvođač najavljuje i kašnjenje i  poskupljenje.

Svo to vrijeme pokušavamo doznati nove rokove, jer je jasno: da se znalo kako će radovi ovoliko kasniti, moglo se izabrati i drugog izvođača koji je, možda, nudio realnije rokove. Da sve bude još kompliciranije, nad izvođačem je 2019.godine pokrenut predstečajni postupak te neslužbeno doznajemo da imaju poteškoća s podizvođačima. Čudilo nas je da je bivša gradska uprava odabrala izvođača u stečaju, ali objašnjeno nam je kako je sve to po – zakonu.

Kako bilo, prije tri dana istekao je ugovor s izvođačem, a koliko vidimo na Elektronskom oglasniku javne nabave, aneksa ugovora još uvijek nema. Za očekivati je da će se sve to rješavati u 2022.godini. Malo je vjerojatno da će ovi tempom biti završen i pušten u pogon do početka nove pedagoške godine, no nadajmo se da čuda ipak moguća.

Svima je jasno da je vrtić veliki projekt, pa – logično – ne možemo očekivati da će sve teći kao po loju. No činjenica je da je za jedan ovako vrijedan projekt ovo ipak previše nejasnoća i kontroverzi.

Ivona Ćirak

 

- Oglas -