Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOTEME KOJE SU OBILJEŽILE 2021.GODINU Priča treća: lokalni izbori koji su po...

TEME KOJE SU OBILJEŽILE 2021.GODINU Priča treća: lokalni izbori koji su po mnogo čemu bili zanimljivi

U našoj analizi 2021.godine došli smo do treće važne, nezaobilazne teme odnosno događaja; lokalni izbori nesumnjivo su, koliko god to ne željeli priznati, u samom vrhu ključnih trenutaka u životu grada. A kada rezultiraju promjenom, kao što je to slučaj s Makarskom, onda to unosi posebnu dinamiku.

Kampanja u proljeće 2021.godine bila je prilično zanimljiva. Dvije najjače stranke, HDZ i SDP imale su u prvoj “rundi” prilično dosadnu i pomalo anemičnu bitku, da bi se HDZ probudio tek u drugom krugu, shvativši da im pobjeda izmiče. NLO kao nova stranka očito je konkurenciji bio trn u oku jer je baš prema njima bila usmjerena jedna vrlo negativna i perfidna kampanja. SDP je lansirao potpuno novo lice, nasmiješenog Zorana Paunovića, doktora znanosti, čija je slika, zajedno sa slikom Makarske, uvjerila građane da mu poklone premoćno povjerenje. HDZ je pak očito imao lošu logistiku u kampanji i nehajnu komunikaciju koja je jasnoću dobila prekasno, a i sam lik Jure Brkana nije imao za pobjedu potrebnu popularnost.

Na političku scenu izašao je, podsjetimo, i iznenađujući broj novih stranaka odnosno nezavisnih listi; uz spomenuti NLO koji je dobio dva mandata u Gradskom vijeću, vrlo tijesno su se za onaj jedan mandat borili Stjepan Zelić s liste Ajmo Makarska, Nezavisna lista mladih i Domovinski pokret. Nijanse su presudile da u Gradsko vijeće uđe Zelić i postane jezičac na vagi koji će diktirati bitne stvari.

Zajedno sa SDP-om, odnosno Zoranom Paunovićem kao nositeljem obaju listi, i one za Vijeće i za gradonačelnika, Zelić je ušao u koaliciju koja je imala trenutke zbog kojih se doimala vrlo krhkom, no ipak se konsolidirala te zajedno “izgurala” sve odluke, uključujući i proračun za 2022.godinu.

NLO je ostao dosljedan stavu da neće koalirati, i unatoč pokušajima SDP-a da ih uključe nisu se predomislili. Ostali su u oporbi zajedno s HDZ-om.

Kampanju su obilježili i incidenti poput išaranog jumbo plakata Jure Brkana kojemu je na čelu iscrtana meta, uz poruku “Memento mori”.  Manje zapaženo bilo je i SDP-ovo oglašavanje na jednom ilegalnom portalu s desnog spektra kojemu su, kao obrtu, platili 6000 kuna za kampanju. Nije nam promaklo da je za spomenutu cijenu osim bannera iskomuniciran začudno mali broj promotivnih poruka, no da se dotični portal, sasvim slučajno, u kampanji isključivo bavio bacanjem blata na SDP-ove političke protivnike, konkretno listu NLO-a.

Ivona Ćirak/Ozren Franić /foto MD

- Oglas -