Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKATEME KOJE SU OBILJEŽILE 2021.GODINU Priča osma: "pretumbavanje" u Bijeloj kući i...

TEME KOJE SU OBILJEŽILE 2021.GODINU Priča osma: “pretumbavanje” u Bijeloj kući i kadrovske križaljke

Jedna od misija ove vlasti, pa samim time i tema koje su obilježile ovu godinu, jest i reustroj gradske uprave. O ovome se šuškalo još ljetos, po hodnicima “Bijele kuće”, od čijih se zaposlenika tražila dostava životopisa i ispunjavanje obrazaca za koje je bilo očigledno kamo vode – reorganizaciji Grada.

Šuškalo se jer na novoj odluci koja prilično “pretumbava” postojeći ustroj nisu radili gradski pravnici nego je angažiran odvjetnički ured iz Splita, pa su službenici mogli samo nagađati što se kuha. Izmijenjeni su nazivi odjela, u opisu poslova dodan je cijeli niz novih zadataka, pa je tako bivši Odjel za društvene djelatnosti dobio u skrb i zdravstvo, turizam i slično. Hibrid nekadašnjeg odjela za komunalne djelatnosti i odjela za prostorno uređenje trebao bi se, tako je barem zamišljeno, baviti i projektima za EU fondove.

Nedostatak povjerenja u gradske službe i sklonost povjeravanju nekih poslova “vanjskim suradnicima” vidjela se ne samo u izboru izrađivača odluke, nego je i propisana člancima iste te odluke. Angažiranje vanjskih suradnika, tzv.outsourcing, bit će vjerojatno dio nove prakse koja omogućuje gradonačelniku da uzme konzultante i savjetnike van zgrade Grada.

U pozadini svega je vjerojatno želja za većom efikasnosti, ali sa zadrškom, jer gradonačelniku je očito jasno da je zgrada Grada Pandorina kutija koju se trenutačno ne isplati otvarati. Valovi zapošljavanja u različitim “erama poteštata” su poput ljuski koje, kako se vidi iz planiranja proračuna, nova gradska vlast nema namjeru guliti, nego naprosto svim tim slojevima dati novu svrhu.

S druge strane, kad se govori o reustroju, ne možemo ne spomenuti gašenje Makarskog primorja koje je godišnje Grad stajalo cca 400 tisuća kuna. Kad na red stigne nova sistematizacija, tek tad ćemo vidjeti je li posrijedi uistinu bilo gašenje dvaju radnih mjesta.

Nadalje, promjene u upravljanju gradom i ažurnost oko toga se vidjela i u hitrosti imenovanja novih članova odbora i upravnih vijeća, tijela koja imenuju direktore i ravnatelje gradskih tvrtki i ustanova. Za sada su izabrane čelne osobe tek u dvjema ustanovama, Gradskom sportskom centru i Dječjem vrtiću, a drugi natječaji odnosno imenovanja tek slijede.

S druge strane, Turistička zajednica hibernira, ali s jednakim ciljem – totalnom reorganizacijom koju je gradonačelnik u više navrata najavio. Reorganizacija koju najavljuje Paunović ukazuje jasno na nezadovoljstvo trenutačnim funkcioniranjem, uostalom, u više je navrata to javno izrekao koristeći riječ “rasulo”. U prijevodu, očito je da Paunoviću trenutni ljudski resursi, osobito na liderskim funkcijama, nisu dovoljno dobri.

Kako će se ova “misija” razvijati, puno će se bolje znati iduće godine, kada Grad Makarska završava opću sistematizaciju.

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

- Oglas -