Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOTanja Šimić objavila album i planira povratak u rodni grad: 'Makarska još...

Tanja Šimić objavila album i planira povratak u rodni grad: ‘Makarska još ima ono nešto. Bilo bi lijepo da nas turizam i želja za zaradom ne uzmu do kraja’

Siječanjsko burovito jutro u Makarskoj proveli smo u razgovoru s našom poznatom mezosopranisticom Tanjom Šimić, koja je proteklih nekoliko tjedana provela u rodnom gradu radi obiteljskih obaveza, vrativši se nakratko u Podbiokovlje iz Lisabona u kojem živi već godinama.

Životni je put ovu rođenu Makarku odveo po velikim svjetskim metropolama, živjela je i radila u Berlinu, New Yorku te posljednjih deset godina u Portugalu gdje, uz nastupe, ima svoj privatni studio pjevanja te radi kao profesorica početničkog klavira i pjevanja.

Kao operna pjevačica ostvarila je brojne uloge kao – Maggie u njemačkoj premijeri opere The Gift of Magi 2010., solo ulogu imala je u simfoniji Vor den Verstummen H.Weissa u Berlinu 2008. Ostvarila je ulogu vile u operi Sirena od P. Sise u Dubrovniku 2008. te nastupala u svjetskoj premijeri Pjesama Pedra Moraire 2000 u New Yorku.

Uz operni je rad Tanja priznata koncertna pjevačica i osvojila je nagradu Artist International 2004 godine sa solistickim koncertom u Weill Hallu od Carnegie Halla u NY. Iza sebe ima brojne solističke nastupe u SAD-u, Hrvatskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Portugalu i Španjolskoj. Makarska je je publika zadnji put imala priliku priliku slušati 2019.godine u katedrali Sv.Marka.

Prije nekoliko mjeseci Tanja je objavila i svoj prvi album Crimson Sun, koji je kao umjetnicu predstavlja u nešto drugačijem svjetlu. Prije svega, na ovom se materijalu i prvi put potpisuje kao autorica glazbe i tekstova.

– Dogodila se kroz godine nekakva transformacija u smislu da sam se počela okretati drugačijm stilovima glazbe. Dugo sam se bavila, i još se bavim, jazzom i bluesom, a u jednom trenutku počela sam sama pisati glazbu i zapisivati riječi koje su izlazile iz mene.

U međuvremenu sam se upoznala s Carlosom Morgadom, koji se inače bavi elektronskom glazbom, te smo napravili suradnju koja je na kraju urodila albumom Crimson Sun. Sadrži sedam pjesama od koje su četiri moje autorske, dok je aranžman i produkciju radio Carlos. Pisane su na engleskom jeziku a u pitanju su ljubavne pjesme nastale u nekoj fazi mog života – govori Tanja.

Čitav materijal dostupan je na platformama poput Youtube i Spotify gdje ga možete i sami poslušati:

-Voljela bih promovirati Crimson Sun koliko god mogu, po radio postajama ili online. Naravno, bude li prilike svakako bih voljela predstaviti materijal uživo – dodat će Tanja Šimić.

U razgovoru nam je otkrila i jednu veliku novost. Nakon 25 godina u inozemstvu planira povratak u Makarsku. Velika životna odluka, ali kaže da je spremna i da će se dogoditi ove godine.

– Nakon toliko godina u inozemstvu sam počela osjećati kako me srce polako vuče natrag. Razmišljala sam mjesecima i na kraju došla do odluke da se vratim. Tu su mi korijeni, obitelj i osjećam se spremnom za nekakav novi početak i drugo poglavlje života – govori Tanja Šimić.

Upitali smo je kako joj se danas čini Makarska u odnosu na grad kojeg je napustila kao mlada.

– Meni je drago što je , bez obzira na vidljiv problem preizgrađenosti, ipak uspjela zadržati bar nešto od starog šarma, pogotovo u centru grada. Bilo bi lijepo da nas turizam i želja za zaradom ne uzmu toliko da izgubimo autentičnost. Kao što se već i dogodilo u nekim gradovima u Španjolskoj i Portugalu koje sam vidjela. Istina da je dosta toga izgrađeno i kod nas, ali još uvijek imamo ono nešto.

U glazbenom smislu, povratkom u rodni grad ne namjerava previše mirovati.

-Namjeravam udružiti snage s par drugih hrvatskih klasičnih glazbenika te raditi koncerte po Hrvatskoj. Isto tako sam otvorena za suradnju s Carlosom Morgadom, ali i drugim glazbenicima za drugačije stilove, poput jazz glazbe ili elektronike – kazat će Tanja Šimić.

O.Franić / fotografije: Teresa Santos, O.Franić

- Oglas -