Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaSVIJET Njemačke kršćanske crkve napustio rekordan broj vjernika

SVIJET Njemačke kršćanske crkve napustio rekordan broj vjernika

Prošle godine dvije kršćanske crkve u Njemačkoj napustio je rekordan broj vjernika, njih preko pola milijuna, priopćile su Katolička crkva i Protestantska crkva u petak.

„Katolička crkva u Njemačkoj broji 272.771 vjernika manje nego prethodne 2018. godine. To je 22 posto više izlazaka nego prethodne godine“, objavila je Njemačka biskupska konferencija u Bonnu.

Istodobno je Protestantska crkva u Njemačkoj u Hannoveru priopćila kako 2019. broji 270.000 članova manje nego prethodne godine.

Ukupno u Njemačkoj nekoj od dvije glavne kršćanske crkve trenutno pripada oko 43 milijuna građana, od 83 milijuna koliko Njemačka broji stanovnika. To je za oko pet milijuna manje nego 2012.

Predstavnici obje crkve su izrazili željenje zbog masovnog odlaska vjernika iz redova crkve te kao jedan od razloga istaknuli potrebu promjena unutar crkve.

„Ove brojke nas tište. Crkva se mora promijeniti i to već sada čini“, rekao je predsjednik Vijeća njemačke Protestantske crkve Heinrich Bedford-Strohm.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije Georg Baetzing je rekao kako se odlazak vjernika iz redova crkve „ne da uljepšavati nikakvim riječima“ te da su potrebne „hrabre promjene“ kako bi se proces odlaska vjernika zaustavio.

Stručnjak za crkveno pravo Thomas Schueller je za Njemačku novinsku agenciju rekao kako se proces napuštanja crkve događa i u godinama u kojima nisu zabilježeni skandali sa seksualnim napastovanjem maloljetnika.

„Katolička crkva gubi na privlačnosti čak i bez skandala“, rekao je Schoeller. On je naglasio kako posebice žene napuštaju crkvu razočarane „nespremnošću na promjene“.

Prema podacima Instituta za svjetonazore iz 2018., najveću skupinu s obzirom na pripadnost vjerskoj skupini činile su osobe bez vjeroispovijesti, njih 31 milijun, što čini 37 posto stanovništva.

Stručnjaci smatraju da je i crkveni porez jedan od razloga službenog istupanja iz redova crkve. Pripadnici dviju najvećih crkava, katoličke i protestantske, u Njemačkoj plaćaju crkveni porez koji iznosi devet posto od poreza na dohodak.

Njemačka Katolička crkva je od crkvenog poreza 2018. ubrala 6,7 milijardi eura, a Protestantska crkva 5,8 milijardi.
Hina

- Oglas -