Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaSVIJET I PANDEMIJA Izrael s omikronom ide na kolektivni imunitet

SVIJET I PANDEMIJA Izrael s omikronom ide na kolektivni imunitet

Vrlo zarazna varijanta omikron dovela je do porasta broja slučajeva zaraze koronavirusom širom svijeta. Broj zaraženih u cijelom svijetu dosegao je rekordnu razinu, izvještava HRT.  Prosječno je otkriveno nešto više od milijun slučajeva dnevno između 24. i 30. prosinca, prema podacima Reutersa.

Smrtnost, međutim, nije porasla u toj mjeri, što daje nadu da je nova varijanta manje smrtonosna. Izrael je do kraja prosinca uspio u određenoj mjeri spriječiti širenje omikrona, ali kako stopa zaraze sada raste, očekuje se da će dnevni slučajevi dostići rekordne vrijednosti u sljedeća tri tjedna.

– To bi moglo rezultirati kolektivnim imunitetom, rekao je glavni ravnatelj ministarstva zdravstva Nachman Ash.

– Cijena će biti mnogo zaraženih, rekao je Ash za Radio 103FM.

– Brojke će morati biti vrlo visoke kako bi se postigao kolektivni imunitet. To je moguće, ali ne želimo to postići zarazom, želimo da se to dogodi kao rezultat cijepljenja mnogih ljudi, naglasio je.

Oko 60 posto od 9,4 milijuna stanovnika Izraela u potpunosti je cijepljeno – gotovo svi cjepivom Pfizer /BioNTech – prema ministarstvu zdravlja, što znači da su ili primili tri doze ili su nedavno primili drugu dozu.

No stotine tisuća onih koji ispunjavaju uvjete za treću cijepljenje do sada to nisu učinili.

Od početka pandemije u Izraelu je dokumentirano oko 1,3 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom.

– No, dva do četiri milijuna ljudi moglo bi biti zaraženo do kraja siječnja kada bi se val omikrona mogao smiriti, smatra Eran Segal, znanstvenik na Weizmannovom institutu za znanost i savjetnik vlade.

Tijekom proteklih deset dana broj novozaraženih se više nego učetverostručio.

Teški slučajevi bolesti također su porasli, ali daleko nižom stopom – s oko 80 na oko 100.

Uzimajući u obzir pojavu teških oblika bolesti Ash je kazao kako se razmišlja o dopuštanju četvrte doze cjepiva za osobe starije od 60 godina, nakon prošlotjednog odobrenja za osobe s oslabljenim imunitetom i starije osobe u domovima.

- Oglas -