Srijeda, 17 travnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOSVIJET: CDC preporučuje booster dozu Pfizera za djecu od 12 do 15...

SVIJET: CDC preporučuje booster dozu Pfizera za djecu od 12 do 15 godina

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je u srijedu preporuku za primjenu tzv. pojačivača, booster doze cjepiva Pfizer/BioNTech protiv covid-19 za djecu od 12 do 15 godina, prenosi HRT.

U odluci je CDC slijedio savjet vanjskih stručnjaka koji su preporučili dodatnu doze za dobnu skupinu od 12 do 15.

Savjetnici su preporučili pojačanu dozu i za mlade od 16 do 17.

U priopćenju CDC navodi da mladi ljudi od 12 do 17 trebaju primiti treću dozu 5 mjeseci nakon prvih dviju doza Pfizer/BioNTech.

U Sjedinjenim Državama buknuo je val zaraze covidom-19 zbog brzog širenja visokoprijemčive varijante omikron.

Zaraza se širi u vrijeme kada se djeca vraćaju na nastavu nakon školskih praznika te se strahuje od preopterećenja zdravstvenog sustava i s druge strane od mogućeg zatvaranja i škola i gospodarskih aktivnosti.

– Covid je pretrpao pacijentima naše bolnice i dječje bolnice, rekla je na sastanku dr. Katherine Poehling, profesorica u Medicinskoj školi Wake Forest i poručila:  “To nam je sredstvo potrebno i pomaže našoj djeci u ovoj pandemiji”.

Na sastanku su bili predstavljeni podaci izraelskog ministarstva zdravstva koji su pokazali da se djeca od 12 do 15 godina kojima je prošlo pet do šest mjeseci od druge doze zaraze u približnom jednakom postotku kao i necijepljena djeca varijantom omikron. No kada su primiIli treću dozu postotak zaraze naglo je pao, pokazali su podaci.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je dodatnu dozu Pfizer/BioNTech za djecu od 12 do 15 godina u ponedjeljak.

– Ta pojačana doza osigurat će optimalnu zaštitu protiv varijante omikron covida-19, rekla je direktorica CDC-a Rochelle Walensky.

Neki znanstvenici su izrazili zabrinutost da bi ‘booster’ mogao izazvati rijetke slučajeve upale srca primjenom cjepiva Pfizer/BioNTech, ali i cjepiva Moderne i to osobito u mladih muškaraca.

Postoje neki podaci o miokarditisu u dobi od 12 do 15, no dokazi i iz Sjedinjenih Država i Izraela pokazuju da je opasnost od nastanka miokarditisa u muškoj populaciji od 18 do 40 godina manja pri primjeni treće nego po primitku druge doze.

Samo dva slučaja miokarditisa prijavljena su u Izraelu na 44.000 mladih od 12 do 15 godina koji su primili treću dozu cjepiva Pfizer/BioNTech, objavilo je u srijedu izraelsko ministarstvo zdravstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

- Oglas -