Utorak, 27 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaSVIJET Austrija u totalnom lockdownu, od 1. veljače obavezno cijepljenje

SVIJET Austrija u totalnom lockdownu, od 1. veljače obavezno cijepljenje

Austrijski kancelar Schallenberg objavio je na press-konferenciji da je cijela zemlja od ponedjeljka u lockdownu te da od 1. veljače uvode obavezno cijepljenje za sve.

“Ne želimo peti val”, poručili su s presice kancelar i ministar zdravstva Wolfgang Mückstein – prenosi Index.

“Nije nam lako bilo donijeti takvu odluku, nije nam to drago”, dodali su. “Želio bih se ispričati zbog ovoga”, dodao je Mückstein.

Austrijski kancelar kazao je da su antivakseri i oni koji šire dezinformacije o cjepivima krivi za rekordne slučajeve korone u Austriji.

“Previše ljudi među nama se nije cijepilo, oni su potaknuti lažnim vijestima koje šire radikalni antivakseri. Rezultati toga su pretrpane jedinice intenzivne njege u bolnicama. Stoga smo donijeli tešku odluku te ćemo uvesti obavezno cijepljenje od 1. veljače”, rekao je Schallenberg.

“Unatoč dugotrajnom pokušaju uvjeravanja, nije nam pošlo za rukom dovoljno građana uvjeriti da se cijepe i zato ne vidimo drugog izlaza nego uvesti ograničavajuće mjere i za one koji su cijepljeni, i to za dobrobit sviju nas”, rekao je Schallenberg nakon sastanka s premijerima austrijskih saveznih pokrajina.

Najmanje 10 dana lockdowna
Lockdown kreće ovog ponedjeljka i traje najmanje 10 dana s mogućnošću produljenja još 10 dana. Tada završava, ali samo za cijepljene i ozdravljene, a za ostale i dalje ostaje na snazi. Nakon deset dana od ponedjeljka će se provjeriti donose li ove mjere učinak, a u slučaju pozitivne evaluacije, lockdown se ukida za cijepljene.

U tom razdoblju se ponovno uvodi gospodarska pomoć za one koje ugrožavaju mjere zatvaranja.

Osim toga se uvodi obveza nošenja maski FFP2 u svim zatvorenim prostorima, pa i na radnim mjestima ako nisu uvedene neke druge zaštitne mjere poput odvojenih radnih mjesta.

Austrijska slobodnjačka stranka (FPÖ) rekla je kako je s novim mjerama Austrija “definitivno postala diktatura”.

Austrija sa 66 posto cijepljenih spada u europske zemlje s najnižom kvotom procijepljenosti.

MD/ foto Pixabay

- Oglas -