Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatska"Svi u Hrvatskoj mlađi od 55 godina, koji su preminuli od COVID-a,...

“Svi u Hrvatskoj mlađi od 55 godina, koji su preminuli od COVID-a, a nisu bili bolesni prije toga, nisu bili cijepljeni”

Svi u Hrvatskoj mlađi od 55 godina, koji su preminuli od COVID-a, a nisu bili bolesni prije toga, nisu bili cijepljeni. Ako se ovaj jesenski val usporedi s prošlogodišnjim, onda je smrtnost upola manja. U zemljama koje imaju mnogo veći obuhvat cijepljenih, smrtnost je pet puta manja. Cijepiti se treba da bismo se zaštitili i spriječili teške oblike bolesti i umiranje, to je naše pravo i obveza, rekla je Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar”.

Epidemiološka slika Hrvatske, na žalost, i dalje je loša. Iz dana u dan velik je broj preminulih, sve više je novooboljelih, a u bolnicama se povećava broj pacijenata na respiratoru. I ovaj put ponavljamo da je među teško bolesnima najviše necijepljenih. Ipak vidimo da je prošli tjedan porast broja novooboljelih mnoge potaknuo da se dođu cijepiti.

– Protekli tjedan ukupno se cijepilo gotovo 58 tisuća građana, to su prva, druga i treća tzv. booster doza, što je za 50 posto više nego prošli tjedan kada je bilo ukupno 38.400 cijepljenih u Hrvatskoj. Od toga je prve doze bilo malo više od 24.400, to je isto za 50 posto više nego prošli tjedan, a tada ih je bilo 16.800. Na docijepnu dozu došlo je tri puta više ljudi nego prethodni tjedan, rekla je Kujundžić Tiljak za HRT.

Objasnila je razliku između treće i “booster” doze.

– Postoji treća doza cjepiva za osobe koje su imunokompromitirane, teški kronični bolesnici, za koje se pretpostavlja da je njihov imunosni odgovor lošiji. Te osobe četiri tjedna nakon druge doze mogu dobiti treću dozu, a ova doza o kojoj mi govorimo je docijepna ili ‘booster’ doza koja se daje nakon šest mjeseci starijima od 18 godina. Daje se kroničnim bolesnicima, zdravstvenim djelatnicima, osobama u domovima za starije, djelatnicima koji rade u takvim institucijama.

EMA je kao “booster” dozu registrirala cjepivo proizvođača Pfizer i Moderna.

– Oni koji su kao prve dvije doze primili Pfizerovo cjepivo, preporuka je i da ‘booster’ dozu dobiju od Pfizera. Oni koji su se cijepili Modernom, preporuka je da dobiju ‘booster’ dozu Moderne, s tim da je ta docijepna doza malo manja – pola kao prve doze.

AstraZeneca i Johnson su vektorska cjepiva, objasnila je Kujundžić Tiljak, dodajući da za njih još nisu registrirane ‘booster’ doze.

– Osobe koje su cijepljene tim cjepivima mogu dobiti i ovu docijepnu dozu, dobit će Pfizer ili Modernu, svejedno je, dodala je.

Treba li mjeriti antitijela?

Kujundžić Tiljak je rekla da ne treba najprije mjeriti antitijela kako bismo odlučili hoćemo li se cijepiti “booster” dozom.

– Mi zapravo ne znamo kolika su nam antitijela potrebna, ne znamo puno o tome. Kada budu konkretni rezultati istraživanja, za sada stvarno ne znamo i nema potrebe. EMA i HALMED, na temelju svih dokaza koje su podastrle farmaceutske tvrtke Pfizer i Moderna, te na temelju bogatog iskustva docijepne doze u Izraelu, donijeli su odluku da se tim cjepivima može provoditi docjepljivanje, rekla je.

Cjepivo nas definitivno štiti od težeg oblika bolesti, poručila je Kujundžić Tiljak. Istaknula je kako istraživanje provedeno u SAD-u na 3,5 milijuna osoba cijepljenih Pfizerom pokazuje da nakon šest mjeseci pada učinkovitost cjepiva vezano za zarazu, ali učinkovitost protiv teškog oblika bolesti koji završava hospitalizacijom ne miče se za sve varijante, čak i deltu, i ona iznosi više od 90 posto.

– Svi u Hrvatskoj mlađi od 55 godina, koji su preminuli od COVID-a, a nisu bili bolesni prije toga, nisu bili cijepljeni. Ako se ovaj jesenski val usporedi s prošlogodišnjim, onda je smrtnost upola manja. U zemljama koje imaju mnogo veći obuhvat cijepljenih ta je smrtnost pet puta manja. Cijepiti se treba da bismo se zaštitili i spriječili teške oblike bolesti i umiranje, to je naše pravo i obveza.

Cijepljenje protiv gripe

Počelo je cijepljenje protiv gripe. Kujundžić Tiljak je rekla da je moguće isti dan cijepiti se u jednu ruku protiv COVID-a, a u drugu protiv gripe.

– Cjepiva se mogu dobiti zajedno i ne mora biti veći vremenski razmak. Mi do sada imamo 155 registriranih slučajeva gripe H3N2 i jedan slučaj H1E1. Gripa je ovdje. HZJZ je na temelju procjena cjepitelja naručio 600.000 doza četverovalentnog cjepiva, u sebi ima četiri cijepna sloja, i ova dva koja su otkrivena kod naših bolesnika. Stiglo je već 280.600 doza cjepiva, otkrila je.

Napomenula je kako će se ove godine cijepljenje protiv gripe većinom obavljati u ordinacijama liječnika obiteljske medicine s obzirom na to da su zavodi za javno zdravstvo opterećeni testiranjem i cijepljenjem protiv koronavirusa.

– Besplatno cijepljenje protiv gripe mogu ostvariti svi stariji od 65 godina, kronični bolesnici, uključujući djecu, također korisnici domova za starije, ustanova za njegu kroničnih bolesnika, zdravstveni djelatnici i trudnice, rekla je Kujundžić Tiljak.

Rekla je i da su simptomi gripe i COVID-a vrlo slični. U slučaju pojave simptoma, liječnici će bolesnike uputiti na testiranje na COVID-19. Gripa se također može laboratorijski dokazati i po potrebi liječnici mogu uputiti i na to testiranje – piše HRT.

MD / foto Pixabay

- Oglas -